Zapri
Iskanje

Čarna mavrica pritegnila 400 udeležencev

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 12. 06. 2018 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2018 / 11:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Čarna mavrica pritegnila 400 udeležencev

Čarna mavrica pritegnila 400 udeležencev
Nad Rakovnikom se je v soboto, 9. junija, razpela Čarna mavrica, osrednji slovenski festival ob sklepu veroučnega leta.

Nad Rakovnikom se je v soboto, 9. junija, razpela Čarna mavrica, osrednji slovenski festival ob sklepu veroučnega leta. Tega so že četrto leto v sodelovanju pripravili otroška revija Mavrica, Slovenski katehetski urad in Salezijanski mladinski center Rakovnik, ki je tudi gostitelj srečanja. Mašo je daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak.

Rakovniški animatorji pod vodstvom Ane Hrbljan in mavrični aligatorji so v rumenih majicah z geslom »Pojdite po vsem svetu« preplavili Rakovnik in pripravili raznolik program.Dopoldanski del srečanja je po oceni Jureta Babnika, voditelja SMC Rakovnik, približno štiristo udeležencev začelo z uvodnim impulzom pri Lurški kapelici, zatem so se razvrstili po delavnicah in kvizu, zgodaj popoldne pa je mašo daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak. »Naslov vašega srečanja je misijonski: Pojdite po vsem svetu. Lastnosti, ki jih mora imeti vsak misijonar so pogum, moč in previdnost,« je v pridigi dejal škof dr. Jurij Bizjak, ki je otrokom za zgled postavil štiri evangeliste.Dela ljubezni in druge delavnice

V uvodnem delu so bili otroci povabljeni, da z deli ljubezni (opazujem, pomagam, se nasmehnem, opogumljam, podarim, pojem, plešem ….) ponesejo evangelij vsemu stvarstvu. Povezovalca programa Teja Omerzel in Odkloplen Grega sta jih opozorila, da se takrat, ko bi želeli storili kaj dobrega, rade pojavijo pasti, kar so odlično uprizorili trije animatorji (preveč na telefonu, mislim samo nase, sem nesramen).Letošnje delavnice so ponudile obilo izzivov: Gasilci PGD Barje so otroke vabili, da se preizkusijo v ciljanju s curkom vode, pobliže so si lahko ogledali reševalno vozilo Pacient in izvedeli čemu služijo zajemalna nosila in druge aparature, ko gre za preživetje. Skupino otrok iz Grosuplja smo srečali pri konjski vpregi Konjerejskega društva Barje. Na Čarno Mavrico so prišli na nagradni izlet ob sklepu šmarnic, podobno kot otroci iz župnijskega pevskega zbora Kodeljevo, ki so se na Rakovnik pripeljali kar s kolesom.


Zala Kosi, pevka župnijskega pevskega zbora Kodeljevo, je vožnjo s kočijo označila z eno besedo: »Kul«!.

V delavnici Misijonskega središča Slovenije so otroci poklepetali z laiško misijonarko Lucijo Čuk in si izdelali boben z obrazom. Kaj pomeni »iti po vsem svetu« so iz prve roke izvedeli od misijonarke s. Marjete Zanjkovič, ki so jo srečali v molitveni delavnici salezijanskih bogoslovcev pred lurško kapelo. Nekaj novega o življenju vrstnikov na afriški celini so izvedeli v delavnici Slovenske Karitas, kako postaneš »ekofrajer« pa so lahko ugotovili pri Ekologih brez meja, ko so si iz ponošenih majic izdelali originalne poletne torbice za na plažo.
Veroučence iz župnije Krka iz Baragove župnije Dobrnič, ki so se na srečanje pripeljali z avtobusom, so najbolj navdušili sikajoči ščurki, ptičja pajkovka Rozi in kače, ki so si jih spretno podajali iz rok v roke.Skupina mamic, ki je na srečanje prišla s svojimi najmlajšimi v vozičkih, je prisluhnila zgodbi o mali črni ribici v gledališču kamišibaj Petre Korenjak Marčun. Da so si veroučenci iz Velikih Lašč še dolgo razbijali glavo, ugibajoč kako-je-mogoče, je poskrbel duhovnik čarovnik Jaka Trček iz Šentruperta, njegove veroučence pa smo med tem srečali, na razstavi o kitajskem misijonarju, salezijancu Andreju Majcnu. Domače, rakovniške otroke so povsem očarale spretnosti cirkusantov iz skupine Fuskabo. Raziskovalno žilico in svoje znanje kemije so starejši otroci lahko preverili pri znanstvenih virtuozih, v igri presenečenj pa so vsi poleg spretnosti preizkusili tudi srečo. Za prazne želodce so poskrbeli mojstri palačink in pekarna Pečjak, za vitamine pa Mateja Reš s solato iz Baragove dežele.Zmagovalci so Vidovčki

Zmagovalci mavričnega kviza so po napeti finalni tekmi postali Vidovčki iz župnije Ljubljana Šentvid. Tudi letos je kviz povezoval Jure Sešek, zmagovalne tri skupine pa je z lepimi nagradami obdarila Melita Košir, urednica Mavrice.

Foto: Tatjana Splichal

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh