Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čas je za regrat!

Za vas piše:
D. O.
Objava: 11. 04. 2013 / 21:37
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Čas je za regrat!

Nekateri iz nižjih krajev regrat jeste že nekaj časa, pri nas na zgornjem Gorenjskem pa je ravno začel poganjati. Posezimo po tej čistilni zelenjavi, ki je poleg vsega še brezplačna. Le ven se moramo odpraviti in ga nabrati!

Nekateri iz nižjih krajev regrat jeste že nekaj časa, pri nas na zgornjem Gorenjskem pa je ravno začel poganjati. Posezimo po tej čistilni zelenjavi, ki je poleg vsega še brezplačna. Le ven se moramo odpraviti in ga nabrati!

Mateja Reš v zadnji števili Družine predlaga regrat kot prvo pomladansko zelenjavo, pri kateri se nam ni treba omejiti le na pripravo solate. Zakaj ne bi poskusili tudi ajdove kaše z regratom, namaza z regratom in skuto ali presnega soka z regratom, pomaranči in jabolki?


Nič še ni grenak in ga lahko dodajamo v večjih količinah. Poznamo čistilno moč regrata, zato le posezimo po zastonj zelenjavi! Regrata ne jemo le v solatah, lahko ga tudi kuhamo, drobno sesekljamo in dodamo namazom. Ne pozabimo pa ga uživati v sokovih.

AJDOVA KAŠA Z REGRATOM IN ŠUNKO
1 manjša čebula ali 3 poganjki spomladanske stoletne čebule, očiščena, narezana na koščke
manjši kos gomoljne zelene, očiščene in narezane na manjše koščke
1 lonček ajdove kaše
2 lončka vode
2 žlici olja po izbiri
malo šunke, narezane na koščke
sol
poper
1 dl sladke smetane
1 skodelica na 1 cm dolge koščke narezanega regrata

Na oljčnem olju počasi opražimo narezano čebulo. Če uporabimo mlado čebulo, bo jed še bolj mikavna. Dodamo zeleno in ajdovo kašo. Rahlo opražimo in dolijemo vodo. Začinimo s soljo in poprom, lahko tudi z drugimi začimbami po izbiri. Dodamo šunko in pokrijemo. Kuhamo 20 minut, da se ajdova kaša napne. V ponev vlijemo smetano, počakamo, da zavre, in vmešamo narezan regrat. Odstavimo od ognja in poparjen regrat vmešamo v kašo. Po potrebi dodatno začinimo in postrežemo.

Namigi: Če imate v zamrzovalniku še kaj gob, jih nujno dodajte tej jedi. Ajdova kaša in gobe gredo odlično skupaj.
Šunko lahko popolnoma izpustite, lahko dodate zelenjavo po izbiri, tudi buče. Tudi smetano lahko izpustimo. V tem primeru regrat ob koncu kuhanja vmešamo v kašo.


Vsi recepti Mateje Reš iz regrata:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/939BCF5721E39DD0C1257B4A003F1A1E?OpenDocument


Foto: Mateja Reš

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh