Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Časopis Družina praznuje že 68 let!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 05. 05. 2020 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2020 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Časopis Družina praznuje že 68 let!

Časopis Družina praznuje že 68 let!

Ime Družina si je zamislil njen prvi glavni urednik dr. Jože Premrov.

Družina se je spreminjala skozi čas in ob prelomu tisočletja dobila tudi svojo prvo spletno različico.

Družina naj bo!

Danes praznuje Družina že 68 let! Ta starost je posebej pomenljiva, če pomislimo, da njeni začetki segajo vse do za verski tisk neprijaznega leta 1952, ko je začela Družina izhajati na Kapeli oz. Kostanjevici nad Novo Gorico kot verski list za Primorsko. Idejni vodja je bil apostolski administrator za Goriško dr. Mihael Toroš, ki je od takratnih oblasti dobil dovoljenje za izdajanje novega verskega lista. Ime Družina si je zamislil njen prvi glavni urednik dr. Jože Premrov.


Prvi glavni urednik Družine dr. Jože Premrovmed svojim delom

»V mislih sem imel slovenski narod, ki naj bo ena sama Družina. Ko sem razloge povedal Torošu, me je od veselja objel in dejal 'Družina naj bo!'« je o nastanku imena ob 50-letnici izhajanja povedal Premrov.

Iz primorskega verskega lista se je Družina razširila v vseslovenski verski časopis

Kljub dovoljenju oblasti se je Družina spopadala s številnimi podtikanji, kar je pri njenih ustvarjalcih vzbujalo slutnjo, da bi časopis lahko celo prepovedali. Zato je njeno preživetje vse do sedanjosti res pomemben dosežek. Uredniki in sodelavci niso obupali, iskali so nove poti, krog naročnikov se je širil in prerasel Primorsko, za katero je bil časopis prvotno namenjen. Leta 1965 je tako dosegla že vse slovenske škofije in zamejstvo, zdaj jo prejmejo tudi rojaki po svetu.


Prenovljena Družina in njene priloge, kot jih poznate zdaj.

Leta 1973 je Družina iz štirinajstdnevnika (v letih med 1956 in 1961 je zaradi političnega pritiska izhajala le enkrat mesečno) postala tednik, kar je še zdaj. Od leta 1998 redno izhaja v barvah. Letno izide 52 številk, ob posebnih priložnostih pa tudi izredna številka. Ob obisku sv. papeža Janeza Pavla II. leta 1996 je tri dni izhajala vsak dan.

Družino bogatijo priloge, spletna stran, družbena omrežja, knjige in revije

Družini so se pridružile tudi priloge. Zdaj redno izhajata dve: mesečno izide Slovenski čas, vsak teden pa Naša družina. V koraku s časom je Družina dobila tudi spletno stran, na kateri lahko vsak dan spremljate novice iz Cerkve doma in po svetu, obveščamo vas o dogodkih v galeriji Družina in novostih založbe Družina, ki poleg časopisa izdaja tudi revije in knjige za različne okuse in starosti. Spremljate nas lahko tudi na facebooku, twitterju in instagramu.


Poleg Družine so izhajale tudi razne priloge.

Učimo se iz zgodovine, zazrti smo v prihodnost

Podrobneje o zgodovini Družine lahko preberete tule, iz nje se sicer učimo, še posebej pa smo osredotočeni na prihodnost.

Voščilo članov programskega sveta Družine

"Ob prazniku tednika Družina, ki praznuje 68 let, želimo vsem, ki jo pripravljajo, vse najboljše! Zahvaljujemo se jim za njihov trud pri posredovanju pozitivne podobe o Cerkvi, veri in krepitvi krščanske identitete ter ponosa. V zgodovini so se najbolj krepile in (končno) preživele tiste kulture, ki so posodobile svoje življenje z novimi in učinkovitejšimi sredstvi komuniciranja. Za današnjo digitalno dobo, katero zapolnjuje družba tveganja, bodo udarci, kot so koronavirus nekaj zelo pogostega. V takšnih situacijah bodo preživele mrežne strukture komuniciranja. Katoliške družine, župnije in druge skupnosti so kot majne celice, ki jih je potrebno povezovati.

V prihodnje bo tednik Družina učinkovit, če bo uspel med seboj povezovati vse katoličane med seboj in s Kristusom, obenem pa bo nagovarjal tudi druge kristjane, iskalce Boga ter s svojimi stališči dobrohotno izzival neverne."

Jože Plut, Bogdan Vidmar in David Kraner



Sodelavci Družine

Hvala tudi vsem, ki nas berete. Pri Družini se bomo še naprej trudili, da bomo pripravljali verodostojne novice, vsebine iz življenja Cerkve doma in po svetu, obveščali vas bomo z dogajanji v naši družbi. Z vašo podporo še naprej ostajamo največja SLOVENSKA DRUŽINA.





Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh