Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Častno Meškovo priznanje prejel Franc Bole

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 12. 2018 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2020 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Častno Meškovo priznanje prejel Franc Bole

Častno Meškovo priznanje prejel Franc Bole

Nagrado za izjemne dosežke v novinarstvu sta dobila Hanzi Tomažič in Peter Jančič.
Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), je letos prejme ustanovitelj revije in radia Ognjišče Franc Bole. Nagrado za izjemne dosežke v novinarstvu pa Hanzi Tomažič, do lani urednik koroškega tednika Nedelja, in Peter Jančič, ki je lani pri založbi Družina izdal knjigo Fake news - Lažnive novice, v kateri razkriva ozadja in manipulacije odmevnih medijskih zgodb.


Franc Bole si je častno priznanje prislužil za svoje požrtvovalno delo za svobodo medijev kot Franc Bole, so zapisali v obrazložitvi nagrade. njegovo delo je pred leti nagradil tudi državni vrh, ko mu je podelila red za zasluge. Revijo Ognjišče je ustanovil po duhovniškem posvečenju v Postojni, pozneje je začel oddajati tudi Radio Ognjišče, ki prvi slovenski radio, ki je že leta 1997 oddajal na internetu. Ustanovil je tudi televizijo TV3, a jo je moral po nekaj letih prodati.

V zahvali ob prejemu nagrade je povedal, da se je kot duhovnik vedno zavedal, kako veliko moč ima ravno tiskana beseda. »A tudi druga sredstva javnega obveščanja, kot sta radio in televizija, so omogočila, da imajo danes mediji še vedno velik vpliv, in za mene kot duhovnika je to sredstvo, s katerim lahko širim božjo besedo.«

Začetki v ciklostilu

Ognjišče je bil na začetku mladinski časopis, ki ga leta 1965 nobena tiskarna ni hotela sprejeti v tisk, zato je prvi letnik Ognjišča izšel v ciklostilu. O teh začetkih je v intervjuju za Družino Franc Bole povedal: »V Postojni, kjer sem bil takrat župnik, smo veliko delali z mladimi, kar je bilo v času diktature komunistične partije, ki je hotela imeti v svojih rokah vse vplivne dejavnosti, 'pregrešno'. Čutil sem, kako važno je, da bi mladi ob prevladujoči protiverski propagandi zlasti v šolah, tisku ter radiu in televiziji zvedeli resnico.

Tisk je čudovito sredstvo, ker lahko nagovoriš neštete bralce, ko so razpoloženi in iščejo odgovore na svoja vprašanja. Pridige, verouk, pogovori niso dovolj, ker so vezani na določen čas. Tega se je zavedala tudi partija in zato so komunisti takoj, ko so prišli na oblast, ukinili vse verske časopise, založbe in zaplenili tiskarne. Isto je veljalo za radio, ki je bil nedostopen za kakršno koli versko vsebino ali celo preprosto obvestilo.

Edini verski časopis, ki je takrat izhajal, je bila Družina, in še te niso smeli tiskati več kot 63.000 izvodov, češ da ni papirja. Tako smo se odločili skupaj z župnijo Koper, kjer je bil mlad kaplan Bojan Ravbar, da začnemo izdajati revijo Ognjišče. Toda nobena tiskarna ni hotela sprejeti Ognjišča v tisk, zato smo se odločili, da sami razmnožimo na ciklostil prvih 1.300 izvodov.

V Postojni smo skrbeli za besedilo, imeli smo dobrega kaplana Silvestra Čuka, ki je dobro obvladal slovenščino, v Kopru pa so list razmnoževali. Pred očmi smo imeli potrebe mladih in njim je bilo namenjeno. Ognjišče so zlasti mladi sprejeli z navdušenjem. In ko nas je naslednje leto le sprejela tiskarna v Kopru, smo v nekaj letih dosegli naklado 84.000. Danes v poplavi časopisov vemo, da smo še bolj potrebni, da oznanjamo Kristusov nauk, ki se ga drugi izogibajo ali pa ga napadajo.«

Veliko dobre in verske glasbe, pa tudi govorjenih programov

Junija 1994 se je iz koprskega studia oglasil Radio Ognjišče, od novembra 2009 pa se oglaša iz ljubljanskega studia. »Radio je še vedno priljubljeno množično sredstvo javnega obveščanja, vzgoje in razvedrila. Več kot polovica prebivalstva ga posluša, ker ob njem lahko delaš še kaj drugega, zlasti to velja za voznike, ki jim krajša in napolni ure vožnje,« meni Bole. »Od prvih začetkov smo razširili področje poslušanosti, sedaj oddajamo iz 27 oddajnikov. Verske vsebine imajo prednost, oddajamo pa vse, kar naši poslušalci potrebujejo in si želijo. Veliko dobre in verske glasbe, pa tudi govorjenih programov. Mnogi poslušajo izključno naš program. Veseli smo, da nam je uspelo ustvariti tako poslušan radio. Poslušalci nas podpirajo tudi z mesečnim prispevkom (Prijatelji Radia Ognjišče).«

Dolgoletni urednik tednika koroških Slovencev

Dolgoletni urednik tednika koroških Slovencev in novinar Hanzi Tomažič je k Nedelji prišel leta 1981, od leta 1986 do lani pa je bil njen glavni urednik. Tednik je pod njegovim vodstvom postal glasilo vseh koroških Slovencev, ne le katoličanov, saj prinaša poglobljeno branje, ne samo o verskih temah, ampak o vseh vidikih življenja na Koroškem, obrača pa se tudi v Slovenijo, širšo Avstrijo in po svetu, so opazili podeljevalci nagrade.

V njegovem imenu je nagrado prevzela nova urednica Nedelje Mateja Rihter, saj je Hanzi Tomažič na Novi Zelandiji. Za nagrado se je zahvalil v videu.

Prodoren novinar

Dolgoletni prodoren novinar Peter Jančič je nagrado prejel za svoje izjemne dosežke v novinarstvu, s katerimi se je po mnenju ZNP proslavil kot eden najboljših slovenskih novinarjev. Kolegi ga opisujejo kot "prekaljenega novinarskega mačka", ki je odprt za razpravo in drugačna mnenja. 15 let je bil pri časopisu Večer, nato pri Delu, zdaj pa ureja svoj spletni portal Spletni časopis. Bil je tudi odgovorni urednik Dela, prej notranjepolitičnega urednika Večera, Lani je pri založbi Družina izdal knjigo Fake news - Lažnive novice, v kateri razkriva politično zakulisje odmevnih medijskih zgodb v Sloveniji.

V obrazložitvi nagrade so zapisali, da je Peter Jančič zapisal številne preiskovalne zgodbe, ki so imele konkretne posledice na političnem področju. S svojimi članki in analizami v slovenskem medijskem prostoru pušča neizbrisen pečat, hkrati pa s kritičnim pogledom na novinarski poklic nastavlja ogledalo predstavnikom tako imenovane četrte veje oblasti,.

V zahvali je dejal: »Vsaka nagrada je neka čast in vesel sem, da sem dobil priznanje za delo, ki ga ustvarjam sam, kar je dosti teže, kot je bilo prej, ko sem bil pri velikem časopisu.« Dodal je, da bi moralo biti več spodbud in dobrih služb v novinarstvu, predvsem za mlade.

ZNP je častna priznanja Boruta Meška začel podeljevati leta 2011 v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh