Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Castrov križ za Lampeduso

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 11. 2015 / 08:52
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Castrov križ za Lampeduso

Castrov križ za Lampeduso

Frančišek je župnijski cerkvi na otoku podaril križ, ki ga je dobil v dar od kubanskega predsednika.

Papež Frančišek je župnijski cerkvi na otoku Lampedusa podaril križ, ki ga je dobil v dar od kubanskega predsednika Raula Castra med letošnjim obiskom na tem karibskem otoku. Več kot tri metre visoko razpelo je sestavljeno iz lesenih vesel, povezanih z vrvmi, kar simbolno predstavlja stvarnost migrantov, ki so Sredozemsko morje prečkali s čolnom.



Lampedusa je otok nedaleč stran od obale Sicilije, njegova obala pa je sprejela večino migrantov in beguncev, ki so Sredozemsko morje s čolnom prepluli v smeri iz Libije proti Italiji. Otoček je bil tudi prvi cilj v Italiji, ki ga je Frančišek obiskal kmalu po izvolitvi na papeški položaj.

Papeževo odločitev o darovanju razpela je oznanil kardinal Francesco Montenegro iz Agrigenta, čigar nadškofija vključuje tudi otok Lampeduso, in sicer na petem narodnem simpoziju Cerkve v Italiji v Firencah, ki se ga je minuli torek udeležil tudi sveti oče.

Župnik z Lampeduse, don Mimmo Zambito, se je na velikodušni dar odzval z besedami, da podoba tega razpela simbolizira usmiljenje in človečnost Jezusa Kristusa, ki premaga vsak spor, ruši zidove in prečka vse meje.

Razpelo bo postavljeno v cerkvi Sv. Križa v Agrigentu, kjer ga bodo 11. decembra letos, ob začetku jubilejnega leta usmiljenja, slovesno sprejeli. Nato bo odšel na romanje po celotni nadškofiji, ki se bo zaključilo v župnijski cerkvi na Lampedusi, kjer bo njegov novi dom.


Vir: Vatican Radio
Foto: VR / AP

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh