Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Če beremo, ostanemo ljudje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 15. 11. 2021 / 18:25
Oznake: Knjiga, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2021 / 19:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Če beremo, ostanemo ljudje
Približno polovica Slovencev v enem letu ne prebere niti ene knjige. FOTO: Tatjana Splichal

Če beremo, ostanemo ljudje

Vstopili smo v teden splošnih knjižnic. Te se na izzive epidemije covida-19 odzivajo z veliko mero fleksibilnosti in inovativnosti, nadgrajujejo obstoječe storitve, uvajajo nove, jih prestavljajo v digitalno okolje ter s tem ostajajo dostopne vsem in vsakomur, poudarjajo na kulturnem ministrstvu.

V tednu splošnih knjižnic se bodo vse do 20. novembra po vsej državi v živo in po spletu zvrstili številni dogodki za vse generacije. Z njimi želijo nagovoriti tako obiskovalce knjižnic kot tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.

Pomembno je brati

Rdeča nit letošnjega tedna splošnih knjižnic je po besedah predsednice Združenja splošnih knjižnic Vesne Horžen zelo preprosta, pa neizmerno pomembna. »To je branje. Čas, v katerem živimo, je pokazal, kako zelo pomembno je brati: zato, da smo pismeni in se učimo, da smo sočutni in spoštljivi, da znamo razmišljati in izraziti svoje misli, da krajšamo čas našim bližnjim in sebi, da spoznavamo svetove, ki jih ne bi nikoli obiskali in ljudi, ki jih nikoli ne bi srečali. Branje je pomembno zaradi vsega naštetega, predvsem pa zato, da ostanemo ljudje.« Teden splošnih knjižnic bodo sklenili s podelitvijo nagrad Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce.

Branje je pomembno predvsem zato, da ostanemo ljudje. (Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic)

58 splošnih knjižnic

Po podatkih Združenja splošnih knjižnic knjižnično dejavnost pri nas opravlja 58 splošnih knjižnic, ki jo izvajajo v več kot tisoč manjših in večjih krajih po Sloveniji. Vse splošne knjižnice imajo na voljo 12 milijonov enot gradiva, letno pa jih obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Vsak član knjižnice si v povprečju izposodi 50 enot gradiva na leto ter lahko izbira med 480 prireditvami, ki jih letno organizira vsaka od 58 osrednjih knjižnic.

Vsak član knjižnice si v povprečju izposodi 50 enot gradiva na leto. FOTO: Splet




Kupi v trgovini

Velika knjiga zabave za 2
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh