Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikanski knjižnici odprli nov razstavni prostor

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 11. 2021 / 18:56
Oznake: Cerkev, Kultura, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 19:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Vatikanski knjižnici odprli nov razstavni prostor
Odprtje novega razstavnega prostora predstavlja novo poglavje v stoletni zgodovini poslanstva Vatikanske apostolske knjižnice FOTO: Vatican Media

V Vatikanski knjižnici odprli nov razstavni prostor

Papež Frančišek je danes popoldne obiskal Vatikansko knjižnico, kjer je odprl nov stalni razstavni prostor, v katerem so ob tej priložnosti postavili posebno inštalacijo, na ogled pa so tudi dela sodobnega italijanskega umetnika, 43-letnega Pietra Ruffa. Naslov razstave je »Vsi. Človeštvo na poti«.

Odprtje novega razstavnega prostora, ki so ga po navedbah Radia Vatikan uredili s podporo dedičev ameriškega podjetnika in filantropa Kirka Kerkoriana, predstavlja novo poglavje v stoletni zgodovini poslanstva Vatikanske apostolske knjižnice. Razstava »Vsi. Človeštvo na poti« je povezana s papeževo okrožnico Vsi smo bratje in ponuja pot, ki se začne s umetniškimi kartografijami in prispe do utopičnih in alegoričnih zemljevidov. Po papeževih besedah človeštvo potrebuje »nove zemljevide«, da bi znova odkrilo bratstvo, družbeno prijateljstvo in skupno dobro.

Človeštvo potrebuje »nove zemljevide«, da bi znova odkrilo bratstvo, družbeno prijateljstvo in skupno dobro.

Odprtje novega razstavnega prostora želi »podpirati kulturo srečanja«, je za Radio Vatikan pojasnil glavni vatikanski bibliotekar in arhivist kardinal José Tolentino de Mendonça. Po njegovih besedah gre za »krepitev kulturne vloge Vatikanske knjižnice v sodobni umetnosti.

Vatikanska knjižnica FOTO: Vatican Media

Papež je ob ogledu Ruffove razstave dejal, da lepota ni zgolj »mimobežna utvara«, pač pa se rodi iz korenin dobrote, resnice in pravičnosti, ki so njene sopomenke: ne smemo pozabiti in premišljevati o njej, o njej govoriti. Človeško srce ne potrebuje le kruha, temveč tudi kulturo in stvari, ki se dotaknejo duše, človeka pa privedejo do njegovega najglobljega dostojanstva, je po navedbah spletnega portala Vatican News dejal sveti oče.

Človeško srce ne potrebuje le kruha, temveč tudi kulturo in stvari, ki se dotaknejo duše.

Zato bi morala tudi Cerkev nenehno pričevati o pomenu lepote, Ruffov umetniški projekt pa je za to po njegovem mnenju zelo primeren. Papež se je vsem navzočim zahvalil za »čudovit rezultat« nocojšnjega večera, knjižnico pa je spodbudil, naj ohranja preteklost, medtem ko zgodovino krščanstva prevaja v nove jezike.

Začasna razstava v Vatikanski knjižnici prikazuje posebne inštalacije in velikoformatna dela Pietra Ruffa. Na ogled bo do 25. februarja 2022, vsak torek in sredo od 16. do 18. ure.

Nalaganje
Nazaj na vrh