Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prenovljena spletna stran Vatikanske apostolske knjižnice

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 07. 2020 / 08:47
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2020 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prenovljena spletna stran Vatikanske apostolske knjižnice

Prefekt knjižnice msgr. Cesare Pasini: bolj živa in prijazna za uporabnika.

Foto: Vatican Media

Od srede letošnjega julija je na voljo nova spletna stran Vatikanske apostolske knjižnice. Njen prefekt, msgr. Cesare Pasini, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, kako je zaradi epidemije fizična navzočnost otežkočena, zato želijo tudi preko interneta pokazati gostoljubnost, sodelovanje in odprtost omenjene ustanove.

Spletna stran je statična in dinamična

Msgr. Pasini je pojasnil, da se grafika pri tem načinu digitalne komunikacije razvija izredno hitro, zato so se v knjižnici že dlje časa zavedali, da bi potrebovali nekaj bolj svežega, bolj živega in uporabniku prijaznega. Vstaviti so morali nove načine in priprave in odslej so na novi strani na razpolago usluge, ki so izjemno dinamične. Delno je stran statična, z besedili za branje in slikami, ki si jih je mogoče ogledati, obstajajo pa tudi različne možnosti za iskanje. Za vse to je bilo treba narediti razne izboljšave, ki so zdaj na ogled na novi spletni strani.

Spletni katalogi z mnogimi zanimivostmi

Kdor vstopi v knjižnico na ta način, pojasnjuje msgr. Pasini, želi spoznati, videti in pogledati kataloge ter si morda kaj zapisati. Zato so se v Vatikanu odločili, da morajo biti ti dostopni takoj na začetku, na domači strani. Poleg tega so na njej na ogled tudi številne lepe in zanimive stvari, ki jih je mogoče raziskati: medalje, kovanci, rokopisi, časopisi in tiskovine. Obiskovalec že ob prvem ogledu lahko vidi, kaj je na voljo v Knjižnici ali pa morda najde nekaj, kar je iskal za določeno raziskavo, lahko pa se prepusti ogledu tisočerih kultur in jezikov, ki jih hranijo v knjižnici.

Prostor za registrirane uporabnike

Msgr. Pasini je pojasnil tudi novosti na posebnem prostoru za registrirane uporabnike. Kot je dejal, obstaja področje, ki je namenjeno specifičnim prošnjam, za kar je potrebna registracija. Novost je preglednejše iskanje med naslovi knjižničnega založniškega kataloga, torej med knjigami, ki jih izdaja Vatikanska apostolska knjižnica, mednje pa sodijo znanstvene publikacije in podobno. Na istem mestu je mogoče oddati tudi prošnjo za fotokopije iz študijskih ali strokovnih razlogov, uporabnik pa lahko Knjižnici zastavi tudi vprašanja glede določenih pristojnosti ali informacij, ki ga zanimajo.

Novice in dogodki, bilteni, tviti

Na razdelku »Novice in dogodki« prenovljena knjižnična spletna stran predstavlja dogodke, ki se bodo ali so se zgodili, ali pa zapišejo novico glede določene pomembne stvari, ki so jo naredili. Tam je tudi prostor za novosti: ko objavijo ali kupijo novo knjigo, jo na tem mestu predstavijo. To področje pa je pomembno predvsem zaradi biltenov, informativnih listov, ki izhajajo od 25. junija 2008; leta 2017 so jih prenovili, tako da je njihova vsebina še bolj zanimiva. Uporabnik, ki preleti te biltene, si lahko ustvari predstavo o nedavni zgodovini Knjižnice, o njenih pobudah in spoznanjih, stikih in obvestilih, ki jih je objavila. Na ogled so tudi tviti s knjižničnega Twitter računa @bibliovaticana, kjer prav tako objavljajo dogodke in pobude, ki jih pripravljajo.

Priti na vse konce sveta

Prefekt Vatikanske apostolske knjižnice je odgovoril tudi na vprašanje, kako pomembna je danes spletna stran pri opravljanju službe papeževih knjižničarjev: »Smo papeževi knjižničarji, ker je knjižnica njegova in je že več stoletij odprta na njegovo željo. Zato želimo biti resnično na razpolago našim obiskovalcem s sodobnim pripomočkom, ki jim bo pomagal pri iskanju ali jim poleg tega ponudil še kaj dodatnega. Preko spletne strani želimo, da bi nas spoznali ljudje po vsem svetu. Papež Frančišek pogosto govori, da moramo doseči obrobja: menim, da je spletna stran najboljši način, na katerega imamo možnost priti na vse konce in v vse države sveta. Seveda še vedno sprejemamo tiste, ki pridejo v knjižnico osebno, vendar je to v času epidemije bistveno težje. Nova spletna stran želi biti tako pomemben kraj sprejemanja, sodelovanja in odprtosti.«

Knjižnica po vnovičnem odprtju zaradi epidemije

Ob koncu pogovora je msgr. Pasini predstavil svoje mnenje o obdobju od 1. junija letos, ko so Vatikansko apostolsko knjižnico znova odprli za obiskovalce. Kot je pojasnil, je bil ta poldrugi mesec izredno zanimiv, obiskovalci so bili še posebej hvaležni. Nekateri so jim ob koncu povedali ali napisali, kako so veseli, da so jih lepo sprejeli, kljub temu, da je delo dosti bolj zahtevno zaradi obvezne uporabe rokavic, mask, ohranjanja razdalje in vseh drugih varnostnih ukrepov. Tisti, ki so prišli, so lahko nadaljevali s svojim raziskovanjem, zadovoljni pa so tudi zaposleni v knjižnici, saj je tovrstna pomoč njihova naloga: da bi odprli spletno stran tistim, ki so daleč, in vrata tistim, ki so blizu.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh