Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: na Trgu sv. Petra razstava o okrožnici Laudato si’ [VIDEO]

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 31. 10. 2021 / 05:30
Oznake: Cerkev, Družba, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 21:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: na Trgu sv. Petra razstava o okrožnici Laudato si’ [VIDEO]
Razstava bo na ogled od 31. oktobra do 8. novembra FOTO: YouTube/zajem zaslona

Vatikan: na Trgu sv. Petra razstava o okrožnici Laudato si’ [VIDEO]

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu nocoj odpirajo razstavo o papeževi okoljski okrožnici Hvaljen, moj Gospod.

Razstava bo na ogled od 31. oktobra do 8. novembra, poroča Radio Vatikan, po besedah avtorjev razstave pa je skupna pot za spodbujanje celostnega okoljevarstva ter zaščito stvarstva in ljudi, ki v njem živijo, resnično mogoča.


Fotografska razstava pod Berninijevimi kolonadami je posvečena papeževi okoljski okrožnici Hvaljen, moj Gospod, pod naslovom »Čustva za ustvarjanje spremembe« pa sta jo pripravila italijanska režiserka in pisateljica Lia Beltrami ter mladi fotograf Asaf Ud Daula, ki prihaja iz Bangladeša.

Avtorja fotografske razstave sta italijanska režiserka in pisateljica Lia Beltrami ter mladi fotograf Asaf Ud Daula, ki prihaja iz Bangladeša.

Razstava je nastala v okviru posebnega leta Laudato si’ in ob začetku delovanja platforme Laudato si’, sovpada pa tudi z začetkom konference Združenih narodov o podnebnih spremembah COP26. Do 8. novembra bo na ogled 26 fotografij, nameščenih na posebne lesene plošče, katerih material je bil pridobljen iz dreves, uničenih v neurju, ki je leta 2018 prizadelo gorsko območje Dolomitov in beneških Predalp. Ob koncu razstave je na ogled tudi video sporočilo papeža Frančiška, ki govori o spreobrnjenju k celostnemu okoljevarstvu in univerzalnemu bratstvu, kar sta osrednji temi okožnic Hvaljen, moj Gospod in Vsi smo bratje.

Kot je povedal kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki je tudi pokrovitelj pobude, nas umetnost »odpira v svetove različnih pogledov. Intepretacija, ki jo predstavljata avtorja te razstave, mladi muslimanski fotograf iz Bangladeša in režiserka katoličanka, nam ne kaže le tega, da je narava polna besed ljubezni, ampak tudi to, da lahko začnemo dialog s stvarstvom, našim skupnim domom, ter z našimi brati in sestrami, da bi pokazali bogato umetnost naših ekosistemov«.

Ko umetnost služi poslanstvu, prihaja do spreobrnjenja srca, ki ga od nas zahteva papež.

Lia Beltrami pa je pojasnila, kako pomembno je, »da umetnost v ljudeh ustvarja spremembe in dan za dnem dela tudi majhne korake v njihovi zavesti. Ko umetnost služi poslanstvu, prihaja do spreobrnjenja srca, ki ga od nas zahteva papež.« Dodala je, da je tako njo kot fotografa Asafa pretreslo sporočilo obeh okrožnic, zato sta začela s fotografijami in tudi s svojim življenjem »sporočati, da je skupna pot za spodbujanje celostnega okoljevarstva ter zaščito stvarstva in ljudi, ki v njem živijo, resnično mogoča«.

Nalaganje
Nazaj na vrh