Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Če želimo gojiti mir, varujmo stvarstvo’

Objava: 16. 12. 2009 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Če želimo gojiti mir, varujmo stvarstvo’

Papeževa poslanica ob svetovnem dnevu miru osredotočena na naš planet

Medtem ko svetovni voditelji v Kopenhagnu nadaljujejo z odpravljanjem medsebojnih razlik v spopadanju s podnebnimi spremembami, je Sveti sedež včeraj predstavil papeževo poslanico za 43. svetovni dan miru, ki ga obhajamo 1. januarja 2010. Poslanico z naslovom ‘Če želimo gojiti mir, varujmo stvarstvo’ sta na tiskovnem uradu Svetega sedeža predstavila nekdanji predsednik Papeškega sveta pravičnost in mir kardinal Renato Martino in tajnik papeškega sveta Mario Toso. Kardinal Martino je ob predstavitvi pojasnil, da je sveti oče za tokratno poslanico namenoma izbral temo o ekologiji, saj prihodnje leto beležimo trideset let, odkar je papež Janez Pavel II. svetega Frančiška razglasil za zavetnika okolja.

Benedikt XVI. v tokratni poslanici za svetovni dan miru v ospredje postavlja mir na kozmični ravni, ki se kaže kot harmonija med Bogom, človeštvom in stvarstvom. S tega vidika načeto naravno okolje ne pomeni le rušenja ravnovesja med človeštvom in stvarstvom, ampak še večje slabljenje povezanosti med človeštvom in Bogom. Kot je dejal kardinal Martino, razmišljati o ekološki krizi pomeni razmišljati o notranji krizi človeka, kateremu je Bog dal zemljo, da bi jo obdeloval in varoval. Papež v poslanici na vrsto problemov, ki se nanašajo na naravno okolje, ne odgovarja s tehničnimi rešitvami in se ne vmešava v politična delovanja, temveč izpostavlja prizadevanje Cerkve na področju zaščite zemlje, vode in zraka, ki so Stvarnikovi darovi človeku, in spodbuja k ohranjanju ravnovesja med Stvarnikom, človeštvom in ustvarjenim. Prav tako izpostavi nekatere ključne točke, ki bi pripomogle k obnovi miru na področju spoštovanja stvarstva.

Benedikt XVI. tako med drugim poziva k širšemu pogledu na človeka in stvarstvo, ki nista le nekakšen rezultat evolucijskega determinizma, prav tako pa vabi h koreniti etični in kulturni obnovi, izpostavlja odgovornost vsakega človeka v skrbi za stvarstvo, poudarja pomen narodne in mednarodne odgovornosti, ki je povezana z resno in daljnosežno spremembo razvojnega programa, ter poziva k medgeneracijski solidarnosti.

Sveti oče v poslanici nakaže dve skrajnosti v odnosu do naravnega okolja: egocentrizem, ki pristaja na človekovo samovoljno ravnanje s stvarstvom, in ekocentrizem, ki človeku odvzema njegovo dostojanstvo, ki je nad stvarstvom. Papež Benedikt XVI. želi s pomočjo poslanice vse vernike usmeriti k drži globokega notranjega in zunanjega ravnovesja med Stvarnikom, človeštvom in stvarstvom.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh