Zapri
Iskanje

Čebelam najbolj prijazna občina je Ivančna Gorica

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 12. 2021 / 09:25
Oznake: Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 09:32
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Čebelam najbolj prijazna občina je Ivančna Gorica

Čebelam najbolj prijazna občina je Ivančna Gorica
Ivančni Gorici sta na drugem in tretjem mestu sledili Ravne na Koroškem in Sevnica. FOTO: Tatjana Splichal
V okviru dneva čebelarskega turizma so prek spleta razglasili čebelam najbolj prijazno občino 2021. Tričlansko komisijo je najbolj prepričala Občina Ivančna Gorica.

Na letošnji natečaj »Čebelam najbolj prijazna občina 2021«, ki je potekal v oktobru, se je prijavilo 19 slovenskih občin. Na natečaju so sodelovale občine, ki s svojimi aktivnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini ter sodelujejo s čebelarskimi društvi, je povedala vodja projekta Čebelam najbolj prijazna občina Tina Žerovnik.

Sodelovanje in spodbujanje čebelarske dejavnosti

Tričlanska komisija v sestavi Marija Sivec, Tomaž Marolt in Nataša Lilek je na podlagi oddanih vlog podala svoje mnenje in ocene. Pri ocenjevanju so upoštevali različne segmente in vsebino, ki jo je posamezna občina izvajala v letu 2021. »Čebelam prijazne občine so tiste, ki konstruktivno sodelujejo s tamkajšnjimi čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture,« je izpostavila vodja projekta in dodala, da sta pomembna tudi ozaveščanje in sodelovanje z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, »kot so sajenje medovitih rastlin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah.«

 FOTO: Spletna stran Čebelarska zveza Slovenije

Hiša kranjske čebele v Višnji Gori

Pred dobrim mesecem so v zmagovalni občini, natančneje v Višnji Gori, slovesno odprli središče inovativnih tehnologij ApiLab – Hišo kranjske čebele. Prav Višnja Gora namreč velja za rojstni kraj kranjske sivke. Ivanški župan Dušan Strnad je ob odprtju izpostavil, da je Višnja Gora kraj s svetlo tradicijo in bogato zgodovino. »Želimo, da bi Hiša kranjske čebele postala pomemben del čebelarske akademije, da bi v njej podarjali zlata priznanja za področje čebelarstva in da bi bila stičišče za čebelarje.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh