Zapri
Iskanje

Celjski škof ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 01. 2022 / 18:34
Oznake: Papež, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 18:42
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Celjski škof ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab

Celjski škof ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab
Celjski škof Maksimilijan Matjaž je sporočil, da bo sedež urada v Laškem. FOTO: Jože Potrpin
Škof Maksimilijan Matjaž je z odlokom za celjsko škofijo ustanovil Urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab, so sporočili s celjske škofije.

Kot je celjski škof pojasnil na spletni strani škofije, je »papež Frančišek v Apostolskem pismu v obliki motu proprio VOS ESTIS LUX MUNDI – VI STE LUČ SVETA 7. maja 2019 določil, da se v škofijah ustanovi enega ali več stalnih in javnosti lahko dostopnih sistemov za prijavo spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja. Drugi člen tega Apostolskega pisma določa, da škofije posamično ali skupaj ustanovijo sistem za prijavo spolnih zlorab, ki ima lahko tudi obliko urada.«

Pomoč žrtvam spolnih zlorab

Na tej podlagi je določil ustanovitev Urada Škofije Celje za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab, katerega namen je pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja ter preprečevanje ponavljanja teh zločinov, ki »žalijo našega Gospoda, povzročajo telesno, psihično in duhovno škodo žrtvam ter prizadenejo skupnost vernikov« (Vi ste luč sveta).

Sedež urada v Laškem

Kot je še pojasnil celjski škof, bo imel urad sedež v Laškem in bo deloval po statutu v skladu z Apostolskim pismom papeža Frančiška Vi ste luč sveta, s Smernicami za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter z drugimi zavezujočimi dokumenti Cerkve, ki sta jih ali jih še bosta izdala Sveti sedež in Slovenska škofovska konferenca glede spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh