Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev Jezusovega rojstva naj bi postala del palestinske kulturne dediščine

Objava: 09. 03. 2012 / 09:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev Jezusovega rojstva naj bi postala del palestinske kulturne dediščine

Na dokončno odločitev računajo med zasedanjem UNESCA junija letos v Sankt Petersburgu.

Palestinske avtonomne oblasti želijo cerkev Jezusovega rojstva v Betlehemu in še devetnajst drugih krajev vnesti na UNESCOV seznam svetovne kulturne dediščine. To je prvič, da so Palestinci, ki imajo od lanskega oktobra status članice pri kulturni organizaciji Združenih narodov, svojo novo vlogo tudi izkoristili, je poročal krajevni časnik ‘The Jerusalem Post’. Včeraj naj bi ratificirali tudi palestinski podpis konvencije Združenih narodov za zaščito svetovne kulturne dediščine. Šele po ratifikaciji lahko UNESCO uradno sprejema predloge za širjenje seznama svetovne kulturne dediščine, pojasnjujejo pri časniku.

Poleg cerkve Jezusovega rojstva, ki jo obiskujejo kristjani s celega sveta, so na palestinskem seznamu za vpis med svetovno kulturno dediščino med drugim še zgodovinski jedri mest Hebron in Nablus in Kumran ob Mrtvem morju, najdišče rokopisov iz Jezusovega časa, pa izkopanine v Jerihi in staro pristanišče v Gazi. Na seznamu pa ni nobenega zgodovinskega kraja v Jeruzalemu.

po navedbah palestinske ministrice za turizem Khouloud Daibes je seznam del palestinske kampanje za ustanovitev lastne države. Status svetovne kulturne dediščine bi kraje lahko zaščitil tudi pred izraelskimi napadi. Ker je rok za oddajo do junijskega zasedanja UNESCA že potekel, želijo palestinske avtonomne oblasti doseči stopnjo nujnih prosilcev. Na dokončno odločitev računajo med zasedanjem UNESCA junija letos v Sankt Petersburgu.

Svetovna kulturna organizacija UNESCO je Palstino 31. oktobra lani sprejela kot 195. državo članico. Izrael je takrat izrazil precejšnje razočaranje in je kritiziral ‘enostranski palestinski manever’ kot izredno škodljiv za mirovni proces.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh