Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Cerkev mora človeka spraviti z Bogom in pomagati trpečim’

Objava: 22. 04. 2011 / 07:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Cerkev mora človeka spraviti z Bogom in pomagati trpečim’

S krizmeno mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu je sveti oče na včerajšnji veliki četrtek pričel s slovesnostmi velikega tedna.

S krizmeno mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu je papež Benedikt XVI. na včerajšnji veliki četrtek pričel s slovesnostmi velikega tedna. Pred več tisoč duhovniki iz rimske škofije in vatikanske kurije je posvetil sveta olja, ki se v Cerkvi uporabljajo ob podeljevanju zakramentov. Navzoči duhovniki so obnovili zaobljube, ki so jih izrekli Bogu in Cerkvi ob svojem duhovniškem posvečenju.

V svojem nagovoru je papež potožil, kako Bog v današnji družbi pogosto deluje kot nekaj oddaljenega in celo odsotnega, in da so ljudje namesto tega precej samozadostni. Temeljna naloga Cerkve je v tem, da oznanja Božje sporočilo in da ljudem odpira pot k Bogu. Njena dolžnost pa je tudi zdravljenje duše in telesa. Resnično zdrav je namreč človek šele takrat, ko je povsem spravljen z Bogom.

K ozdravljenju pa sodi tudi konkretna pomoč trpečim, lačnim, bolnim, obupanim in preganjanim, in predvsem žrtvam nasilja. Ravno v tem ima Cerkev bogato tradicijo, ki vključuje denimo sveto Elizabeto Turinško in blaženo Mater Terezijo.

Ali nismo tudi mi sami postali narod nevere in oddaljenosti od Boga, se je sveti oče vprašal v včerajšnjem nagovoru v baziliki sv. Petra. Ravno na zahodu, v srčiki krščanstva, so številni ljudje ‘že naveličani svoje vere in imajo prek glave lastne zgodovine in kulture’. Vere v Kristusa ne želijo več poznati.

Zato je po papeževih besedah zdaj pravi trenutek, da pokličemo Boga in ga prosimo, naj ne postanemo ‘neljudstvo’, pač pa naj na novo spoznamo Boga. Pri vsej sramoti zaradi množičnega opuščanja krščanstva pa tudi danes še vedno obstajajo ‘svetli zgledi vere’, je poudaril sveti oče in spomnil na papeža Janeza Pavla II., ki ga bo 1. maja razglasil za blaženega.

Pri bogoslužju v baziliki sv. Petra je papež blagoslovil tri vrste svetega olja, ki jih na veliki četrtek v svojih stolnih cerkvah blagoslavljajo tudi vsi škofje po svetu. Mednje sodijo krizmeno olje, ki se uporablja pri krstu, birmi, duhovniškem in mašniškem posvečenju, bolniško olje, s katerim mazilijo bolnike, in olje za katehumene, ki so ga ti deležni pred svetim krstom.

Običaj temelji na svetopisemskih in antičnih tradicijah. Že v starem veku je olje služilo ne le kot živilo, pač pa so ga uporabljali tudi za zdravljenje in nego telesa. Grška oznaka za olja, krizma, po eni strani pomeni Kristusa Maziljenega, po drugi pa je to grški izraz za olje, krizma. Ta dvojni pomen naj bi poudaril, da je maziljenje z oljem po razumevanju Cerkve znamenje za srečanje s Kristusom.
Sinoči je sveti oče v lateranski baziliki daroval tudi slovesno sveto mašo v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo, na začetek evharistije in duhovništva.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh