Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev na Poljskem z nabirko za begunce iz Belorusije, svarila evropske politike

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 11. 2021 / 11:53
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2021 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev na Poljskem z nabirko za begunce iz Belorusije, svarila evropske politike
Poljska brani meje celotne Evropske unije FOTO: Vatican Media

Cerkev na Poljskem z nabirko za begunce iz Belorusije, svarila evropske politike

Katoliška cerkev na Poljskem je pozvala k cerkveni nabirki po vsej državi za pomoč beguncem, ki se zadržujejo na mejnem območju med Poljsko in Belorusijo.

Ne glede na okoliščine ti ljudje potrebujejo podporo, je po navedbah avstrijskega Kathpressa v pozivu javnosti zapisal predsednik Poljske škofovske konference Stanislaw Gadecki. Nabirka v ta namen je predvidena med bogoslužji 21. novembra, je napovedal nadškof iz Poznanja.

Gadecki je poudaril, da je Cerkev na Poljskem od začetka migracijske krize s pomočjo združenj Karitas po svojih najboljših močeh nudila podporo beguncem, ki so se zatekli v državo. Po besedah predsednika škofovske konference je prvo poslanstvo Cerkve oznanjevanje evangelija, zato se ne smemo izogibati nudenju pomoči potrebnim. Nadškof Gadecki je v pozivu javnosti še poudaril: »Ne da bi ogrožali varnost Republike Poljske in njenih državljanov, je nujno potrebno, da beguncem izkažemo svojo solidarnost.«

Begunci na meji med Poljsko in Belorusijo avgusta letos FOTO: Vatican Media

»Humanitarna katastrofa«

»Pred našimi očmi se dogaja humanitarna katastrofa,« je nadškof Gadecki dejal že v nagovoru med petkovim bogoslužjem v Varšavi. Na meji med Poljsko in Belorusijo »ljudje trpijo in umirajo«. Migranti, ki so prispeli do tja, so žrtve nedopustnih iger mednarodne politike. Gadecki je katoličane pozval, naj molijo za mir na vzhodni poljski meji.

Migranti na meji med Poljsko in Belorusijo so žrtve nedopustnih iger mednarodne politike.

Od letošnjega avgusta je po navedbah poljskih obmejnih organov okoli 30.000 migrantov iz Iraka, Afganistana in drugih držav poskušalo nezakonito prestopiti »zeleno mejo« med Belorusijo in Poljsko in vstopiti v Evropsko unijo. Varuhi poljske meje so večini uspeli vstop preprečiti. Mnogi migranti so obtičali na mejnem območju, kjer bivajo v katastrofalnih pogojih. Belorusija jim preprečuje vrnitev v državo in številni begunci so že umrli zaradi podhladitve ali izčrpanosti.

Razmere se zaostrujejo

Poljska in Evropska unija odgovornost za množično begunsko gibanje pripisujeta Belorusiji. Beloruskemu režimu očitata, da je več desettisoč ljudi iz kriznih držav na Bližnjem vzhodu in drugod z letalom pripeljal do Minska, od tam pa so jih poslali na meje evropskih držav: Poljske, Litve in Latvije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen Belorusiji očita »cinično instrumentalizacijo migrantov«.

V preteklih dneh so se razmere še zaostrile. Včeraj so večje skupine beguncev v bližini mejnega prehoda Kuznica zaman poskušale prestopiti mejo z Evropsko unijo z beloruske strani. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je Belorusiji izrekla zahtevo, naj nemudoma opusti »cinično instrumentalizacijo migrantov«.

Zasilno begunsko taborišče FOTO: Vatican Media

Poljski premier svari, da je na kocki varnost celotne Evropske unije

Po besedah predsednika poljske vlade Mateusza Morawieckega val nezakonitih migrantov, ki se poskušajo iz Belorusije prebiti na Poljsko, ogroža varnost celotne Evropske unije. Mejni prehod Kuznica je Poljska medtem zaprla, območje pa sta davi obiskala premier Morawiecki in poljski obrambni minister Mariusz Blaszczack, poroča STA.

Na kocki sta stabilnost in varnost celotne Evropske unije. (poljski premier Mateusz Morawiecki)

Morawiecki je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je zaprtje poljske meje njihov nacionalni interes, vendar sta danes po njegovem mnenju na kocki tudi stabilnost in varnost celotne Evropske unije. Ta hibridni napad s strani beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenke je »usmerjen proti nam vsem, toda ne bomo se pustili prestrašiti in bomo skupaj s partnerji iz Nata in Evropske unije branili mir v Evropi,« je dodal poljski premier.

»Hibridna vojna« Belorusije

Belorusija medtem še naprej zavrača obtožbe, da usklajuje množične poskuse prečkanja zunanje meje Evropske unije: belorusko obrambno ministrstvo jih označuje kot povsem neutemeljene in Poljski očita, da namerno stopnjuje napetosti.

Beloruske oblasti že več mesecev namerno spodbujajo migrante, naj uporabijo Minsk kot prehodno točko na njihovi poti v Evropsko unijo.

Kot spominjajo pri STA, je Poljska poleg Litve in v manjši meri Latvije tarča velikega migrantskega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja Evropske unije. Beloruske oblasti že več mesecev namerno spodbujajo migrante, predvsem s kriznih območij na Bližnjem vzhodu, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot prehodno točko na njihovi poti v Evropsko unijo.

Bruselj zato Minsku očita »hibridno vojno« kot odgovor na sankcije Evropske unije po lanskih spornih predsedniških volitvah, Minsk pa tovrstne obtožbe vztrajno zanika. Omenjeno mejo je tako v minulih mesecih prečkalo že na tisoče migrantov, še več pa naj bi jih prihajalo.

Pozivi Belorusiji, naj neha pošiljati migrante v Evropo

Tudi Združene države Amerike so včeraj Belorusijo pozvale, naj neha načrtno pošiljati migrante na mejo s Poljsko in naprej v Evropo, in ostro obsojajo politično izkoriščanje ranljivih ljudi.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je Bruselj pozval k ukrepanju za zajezitev toka migrantov iz Belorusije v Poljsko, saj se zaveda, da je naslednja postaja po Poljski Nemčija, »Poljska ali Nemčija pa sami tega ne moreta obvladati,« je v pogovoru za medije pojasnil minister.

Podporo Poljski je na družbenem omrežju Facebook izrazil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je zapisal, da Poljska brani tudi naše meje, zato ji bo Slovenija nudila vso potrebno podporo.

FOTO: FB/Janez Janša

Nalaganje
Nazaj na vrh