Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev nas dviga v nebesa

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 15. 06. 2020 / 11:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2020 / 11:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev nas dviga v nebesa

V Poljanah nad Škofjo Loko je bila v nedeljo, 14. junija, maša ob 50-letnici posvetitve župnijske cerkve.

Foto: Radio Vatikan

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v nedeljo, 14. junija, daroval sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Martina v Poljanah nad Škofjo Loko ob 50-letnici posvetitve župnijske cerkve sv. Martina.

Pri pridigi se je naslonil na zgodovino cerkva v Poljanah. Prva omemba sega že v leto 1291. V urbarju freisinških škofov iz tega leta je zapisano ime Predmost in posledično tudi Poljane z romansko predhodnico gotske in baročne cerkve z zavetnikom sv. Martinom.


Foto: Radio Vatikan

Cerkev sv. Martina je nadomestila prejšnjo, med drugo svetovno vojno močno poškodovano, minirano, pozneje pa porušeno cerkev, njen zavetnik pa je ostal isti. Za njeno ponovno postavitev si je prizadeval mlad župnik Miro Bonča. Iz vasi Poljane se je prestavila v Predmost, kjer pa jo ogrožajo vode Poljanske Sore, zato je nadstropna.


Cerkev je zgrajena na poplavnem območju. Foto: Andrej Praznik

Cerkev je bila uničena, ker naj bi zakrivala pogled na gore in ovirala promet. Vendar, je v pridigi dejal nadškof Zore, je cerkev postavljena zato, da kaže navzgor, na nekaj Božjega, da dvigamo pogled onkraj. »Cerkev naše oči in naša srca dviga k Bogu, dviga v nebesa.«

Gradnja cerkve

Temeljni kamen je bil vzidan leta 1965. Načrt za novo cerkev je izdelal arhitekt Anton Bitenc, ki si jo je zamislil kot sintezo modernističnih, tradicionalnih in na Plečnikovo slogovno govorico vezanih sestavin. Vez s porušeno cerkvijo sv. Martina sredi Poljan pa predstavljajo ob stebrih razporejeni kipi: sv. Martina, ki je predelan kip nekdanjega sv. Miklavža iz baročne cerkve, Marije Zavetnice s plaščem, sv. Janeza Evangelista in neznanega svetnika. Šubičevi sliki Sočutne in Kamenjanje sv. Štefana pa visita na stenah vzhodno in zahodno od oltarja v cerkvi.

Arhitekt Bitenc si je cerkev zamislil v obliki kvadratnega tlorisa, ki se sredi prostora spremeni v osmerokotnik, pokrit s piramidasto oblikovano streho, vidno z vseh strani. Zaradi občinskih zahtev in skromnega proračuna je zvonik nižji od predvidenega, novega pa je cerkev dobila šele leta 1997.


Foto: Ivo Žajdela

Leta 1969 je slikar Stane Kregar v fresko tehniki poslikal oltarni nastavek – triptih, istega leta 1969 pa so bile izdelane tudi nove pnevmatične Jenkove orgle, ki postavljene na kor zavzemajo četrtino šotoraste ladje. Cerkev je bila posvečena leta 1970.

Preberite tudi:

Cerkev, ki je zakrivala pogled na hribe

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh