Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev sv. Helene pri Divači odslej v oskrbi divaške občine

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 12. 2021 / 19:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 19:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev sv. Helene pri Divači odslej v oskrbi divaške občine
Freske v cerkvi sv. Helene so nastale pod vodstvom poznogotskega slikarja Janeza iz Kastava, ki je poslikal tudi bolj znano cerkev v Hrastovljah FOTO: slovenia.wikidot.com

Cerkev sv. Helene pri Divači odslej v oskrbi divaške občine

Občina Divača je danes s podpisom pogodbe v upravljanje prevzela cerkev sv. Helene na Gradišču pri Divači.

V svetišču zadnja leta niso izvajali verskih obredov, za njen ogled pa je bilo veliko zanimanja zaradi ohranjenih srednjeveških fresk, poroča STA. Divaška občina bi cerkev rada uporabljala tudi za izbrane kulturne dejavnosti. Poleg podpisa pogodbe o upravljanju med divaško župnijo in divaško občino je prenovljeno zunanjost cerkve sv. Helene blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.

Prenovljeno zunanjost cerkve sv. Helene je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.

Cerkev je bila v zadnjih letih deležna številnih restavratorskih in drugih del. Med drugim so letos obnovili zunanjost cerkvice, pred leti pa njeno ostrešje. Po besedah predstavnice Zavoda za varstvo kulturne dediščine so zunanjost obnovili s konservativnimi pristopi, kar pomeni, da niso odstranjevali obstoječih ometov, pač pa le najbolj poškodovane dele, vse drugo pa so utrdili in obnovili.

Divaška občina si cerkev sv. Helene že dolgo želi umestiti na svoj turistični zemljevid. V svetišču namreč že dolgo ni bilo verskih obredov, že zdaj je bilo namenjeno predvsem turističnim ogledom in kulturnim dogodkom, saj si obiskovalci prihajajo ogledovat predvsem znamenite freske.

Freske v cerkvi sv. Helene so nastale pod vodstvom poznogotskega slikarja Janeza iz Kastava, ki je poslikal tudi bolj znano cerkev v Hrastovljah.

Gotsko-renesančna cerkvica sv. Helene naj bi bila po ustnem izročilu naslednica kapele nekdanjega gradu. V njej so freske, ki ponazarjajo prihod svetih treh kraljev in pasijonski cikel iz leta 1490. Freske so nastale pod vodstvom poznogotskega slikarja Janeza iz Kastava, ki je poslikal tudi bolj znano cerkev v Hrastovljah. Odkrite so bile v petdesetih letih 20. stoletja ter restavrirane deset let pozneje.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh