Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev sv. Jožefa nad Tržičem

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 05. 05. 2021 / 04:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2021 / 09:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev sv. Jožefa nad Tržičem

Cerkev sv. Jožefa nad Tržičem

Cerkev je bila leta 1959 uničena med požarom, a bila po zaslugi župnika Viktorja Zakrajška hitro obnovljena.

Cerkev sv. Jožefa nad Tržičem je danes lepo obnovljena. FOTO: Ivo Žajdela



V ljubljanski nadškofiji so sv. Jožefu posvečeni narodno svetišče Sv. Jožef v Ljubljani, dve župnijski in pet podružničnih cerkva. Med njimi je tudi podružnična cerkev sv. Jožefa, ki je pozidana nad mestom Tržičem.

Enoladijsko zgodnjebaročno cerkev s tremi oltarji, ki z dvema kapelama tvori obliko križa, so pozidali leta 1704, posvetili pa 7. junija 1730.

Takratnim prebivalcem je bila prava božjepotna cerkev, saj so hodili k podobi sv. Roka ter prosili za pomoč zoper kužne bolezni, ozdravitev in druge tegobe.


Poslikan leseni strop iz cerkve sv. Jurija. FOTO: Ivo Žajdela


Po Tržiču so o požaru krožile vse mogoče govorice

Kot poročata vestna tržiška kronista, zdaj že pokojna Marija in Mihael Petek, je 14. maja 1959 »okrog 14. ure začela goreti cerkvena streha. Ogenj se je hitro širil. Prihiteli so gasilci in se zelo trudili, da bi ga zaustavili, vendar je ta upepelil vse, razen zidov in velikega oltarja, ki je razpokal. Rešili so le nekaj kipov.

Zvonovi so padli na spodnji obok zvonika, srednji zvon je počil. Zažgali so menda otroci, ki so se okrog cerkve igrali z ognjenimi puščicami.

Po Tržiču pa so o tem krožile vse mogoče govorice. Ponoči je ponovno zagorelo in nastala je nevarnost, da bi se vnel tudi gozd nad cerkvijo. Požrtvovalni gasilci so tudi ta ogenj zadušili«.


Le na stropu prezbiterija je za požarom ostalo nekaj ožganih poslikav. FOTO: Ivo Žajdela


Cerkev je bila uničena v požaru leta 1959

Cerkev je v požaru izgubila več kosov opreme in slikarskih del, skupaj s stropom je bila uničena Layerjeva freska z začetka 19. stoletja na oboku ladje z motivom apoteoze sv. Jožefa.

Požar, ki se je začel na skodlasti strehi nad glavnim oltarjem in oltarjem sv. Roka, je uničil leseni del stavbe, zgorelo je ostrešje, ometani leseni obok nad ladjo, ki je bil eden redkih na Slovenskem, leseni strop.

Streha zvonika se je zrušila v cerkev in povzročila naknadni požar, zvonovi so padli na obok nad vhodom in ga poškodovali, nepoškodovana je ostala le z zidanim obokom krita zakristija.

Glavni oltar je požar preživel, ker je stal pod zidanim obokom, a je bil zaradi požara močno načet.


Glavni oltar je leta 1860 izklesal Janez Vurnik. FOTO: Ivo Žajdela

Župnik Viktor Zakrajšek je hitro organiziral obnovo

Župnik Tomaž Prelovšek je za Družino dejal, da od govoric, koliko so bili otroci spodbujeni k igri z ognjem, po 60 letih ni ostalo kaj dosti. Dejstvo je, da je župnik Viktor Zakrajšek hitro organiziral obnovo, saj sta bila naslednjo pomlad zvonik in cerkvena ladja na novo pokrita.

Po načrtih arhitekta Antona Bitenca so se lotili obnovitvenih del v notranjosti in na angelsko nedeljo 2. septembra 1961 je bila v obnovljeni cerkvi ponovno maša.

Zaradi kuge, ki je razsajala v 17. stoletju, je bil tudi Tržič močno prizadet. Zato je bila gradnja te zgodnjebaročne cerkve pobožen izraz zaupanja v priprošnjo nebeških zavetnikov.


Kregarjeva slika Marijinih staršev. FOTO: Ivo Žajdela

Maše in poroke

K sv. Jožefu verniki iz Tržiča in sosednjih župnij radi pridejo, zlasti je lep obisk za postni shod s križevim potom na tretjo postno nedeljo. Maše so tu za praznik sv. Jožefa 19. marca in 1. maja, na prvi prošnji dan (ponedeljek pred Gospodovim vnebohodom), na god sv. Roka (16. avgusta) in na angelsko nedeljo (prva v septembru).

Marsikateri par želi pred oltarjem sv. Jožefa začeti skupno pot zakonskega življenja ali pa ob obletnici poroke obnoviti zavezo ljubezni.
_ _ _

*Več o cerkvi, požaru in obnovi v Družini (19/2021).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Reportaža o župniji Tržič - Bistrica

Reportaža o župniji Malečnik

Reportaža o župniji sv. Martina na Hajdini

Reportaža o župniji Hrpelje – Kozina

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh