Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Aziji v razcvetu

Anton Jamnik
Za vas piše:
Anton Jamnik
Objava: 05. 02. 2016 / 11:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev v Aziji v razcvetu

Cerkev v Aziji v razcvetu

Ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik se je v letošnjem januarju udeležil konference predavateljev na verskih univerzah v Južni Koreji.

Cerkev v Južni Koreji in vzhodnoazijskih deželah še posebej po obisku papeža Frančiška avgusta 2014 v Seulu in srečanju vzhodnoazijske mladine doživlja pravi razcvet. To je potrdila tudi izjemno zanimiva konferenca profesorjev različnih univerz s tega področja, iz Slovenije pa se je konference udeležil in sodeloval s predavanji ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Predavali so profesorji zelo različnih veroizpovedi in filozofij: kristjani, budisti, hinduici, kofucionisti, muslimani, judje idr. Medverski dialog je namreč v azijskem svetu temeljnega pomena in nekaj povsem samoumevnega, saj se tukaj prepletajo različna verstva, kulture, filozofije in pestra zgodovinska dogajanja.



Ko govorimo o prihodnosti krščanstva, nikakor ne moremo mimo tako številne in mlade populacije Azije, še posebej Indije in Kitajske, ki jo je v enem zadnjih intervjujev posebej omenil tudi papež Frančišek, ko jim je zaželel srečno in blagoslovljeno novo leto, ki ga po njihovem koledarju začenjajo 8. februarja. Vse to dokazuje, tako je v pogovoru poudaril tudi kardinal v Seulu v pogovoru s škofom Jamnikom, kako Sveti sedež in papež osebno posvečata prav posebno pozornost temu delu sveta, kjer posebej poudarjajo osebno odločitev za Kristusa, čim boljše poznavanje in dialog z drugimi verami, kajti le tako sobivanje v globalnem svetu dobiva novo kvaliteto in upanje. Prav tako je posebno znamenje Božjega delovanja veliko število duhovnih poklicev, pa naj gre za Korejo, Filipine, Vietnam ali pa Kitajsko, da pri tem ne omenjamo posebno južnega dela Indije, od koder vedno večje število duhovnikov, redovnikov in redovnic prihaja predvsem v Evropo in ZDA ( to število se meri že v tisočih….!)

Kardinal Andrew Yeom Soo-Jung, nadškof v Seulu v Južni Koreji, in predsednik Katoliške univerze Južne Koreje Johan Yeong-Sik Pahk sta povabila škofa Jamnika, da je kot gostujoči profesor predaval na tamkajšnji univerzi. Katoliška univerza Južne Koreje, ki ima svoj sedež v Seulu, je ena najuglednejših univerz na vzhodnoazijskem območju, poleg univerze Sophia v Tokiu, univerze v Šanghaju, Manili, Pekingu in drugod. Katoliška univerza v Seulu sodeluje tudi s podobnimi ustanovami v ZDA, Evropi, Indiji. Vključuje tri »campuse«: za medicino, humanistične študije in tehnične smeri, vsega skupaj pa jo obiskuje več kot deset tisoč študentov.

Velik poudarek dajejo sodelovanju z gostujočimi profesorji, med katerimi je bil tudi škof Jamnik, ki je kot predstavnik Teološke fakultete Univerze v Ljubljani z vodstvom Katoliške univerze in kardinalom pripravil vse, da je sedaj sodelovanje tudi formalno potrjeno s podpisom dogovora o izmenjavi študentov in profesorjev in drugih oblikah sodelovanja. Škof Jamnik je skupaj s še nekaterimi drugimi gostujočimi profesorji iz Tokia, Manile, New Delhija in Bostona predaval o evropski filozofiji s posebnim poudarkom na sodobnih etičnih vprašanjih (liberalizmu) in filozofiji religije.

V globalnem svetu naš planet postaja vse manjši, zato je poznavanje različnih filozofij, kultur in ver ob izjemno hitrih spremembah ključnega pomena za iskanje oziroma uravnavanje »kompasa življenja« ter odkrivanje novih vizij bivanja.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh