Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Hamburgu spreminjajo v mošejo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 09. 2015 / 14:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev v Hamburgu spreminjajo v mošejo

40 % stroškov za preobrazbo nekdanjega evangeličanskega svetišča prispeva Kuvajt.

Nekdanjo cerkev v Hamburgu s finančno pomočjo iz Kuvajta spreminjajo v mošejo. Združeni arabski emirati prispevajo 40 % stroškov za preobrazbo nekdaj evangeličanskega svetišča v hamburški četrti Horn. Po navedbah nemških medijev bodo stroški predvidoma znašali okoli 2,5 milijona evrov.



Med leti 1958 in 1961 zgrajena in leta 2002 iz uporabe vzeta ter s spomeniškim varstom zaščitena sakralna stavba naj bi na zunaj ohranila podobo cerkve, v notranjosti pa bo urejena kot mošeja, je pojasnil predsednik islamskega središča Al Nour (Luč), Daniel Abdin. Središče je nekdanjo cerkev v svojo last pridobilo leta 2012, preobrazba v mošejo pa naj bi bila prvotno zaključena že konec lanskega leta. Abdin zdaj računa. da bodo dela zaključena prihodnjo pomlad.

Občestvo mošeje se je doslej zbiralo v podzemni garaži, ki pa ne zadostuje za okoli 700 obiskovalcev. Abdin se je s prošnjo za finančno pomoč obrnil na Kuvajt, ker je to po njegovem mnenju najbolj demokratična država na območju Zaliva. Finančna podpora ni vezana na nikakršne pogoje.

Na cerkvenem stolpu je z arabsko pisavo že izpisano ime »Alah«, v notranjosti cerkve pa je urejen poseben prostor za ženske. V gradnji je še molitveni kotiček za imama. Pozivi mujezina k molitvi s cerkvenega stolpa ne bodo odmevali.

Preobrazba cerkve v mošejo je v Hamburgu poskrbela za precejšnje razburjenje in je sprožila vrsto protestov. Kritiko sta med drugim izrazila nekdanji glavni pastor svetišča, Helge Adolphsen, in predsednik svetopisemskega gibanja, pastor Ulrich Rüß. Danes tovrstna preobrazba ne bi bila več mogoča, kajti leta 2007 je v veljavo stopil cerkveni predpis, ki prepoveduje uporabo svetišč nekrščanskim verskim skupnostim z izjemo judovske.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh