Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Panami nasprotuje predlogu uvedbe smrtne kazni

Objava: 09. 08. 2011 / 14:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev v Panami nasprotuje predlogu uvedbe smrtne kazni

Predstavnik komisije ‘Pravičnost in mir’ pri Panamski škofovski konferenci pojasnjuje, da bi bil ‘tak korak nečloveški in v nasprotju s katoliškim naukom’.

Katoliška Cerkev v Panami je izrazila svoje nasprotovanje do ponovne uvedbe smrtne kazni v tej srednjeameriški državi. Tovrsten korak bi bil ‘nečloveški’ in v nasprotju s katoliškim naukom’, je pojasnil Maribel Jaen, predstavnik komisije ‘Pravičnost in mir’ pri Panamski škofovski konferenci. Cerkev veruje v ‘najglobji smisel življenja, in nobena država nima pravice odvzeti človeškega življenja’.

Kot je poročala rimska tiskovna agencija Fides, je poslanec panamskega parlamenta Marcos Gonzalez, član koalicijske vladne stranke ‘Demokratična sprememba’, predložil zakonski osnutek za ponovno uvedbo smrtne kazni, ki so jo v Panami odpravili leta 1922. Po njegovem mnenju naj bi smrtna kazen veljala za umor in zločine proti kolektivni varnosti, ter za storilce spolnih zločinov.

Cerkev v večinsko katoliški državi pa opozarja, da je omenjeni zakonski predlog v nasprotju s tridesetim členom ustave, ki prepoveduje uporabo smrtne kazni. Poleg tega bi bila ponovna uvedba smrtne kazni v nasprotju s konvencijo o človekovih pravicah in z drugimi mednarodnimi konvencijami, katerih podpisnica je tudi Panama.

Izkušnje kažejo, da smrtna kazen ne pripomore k učinkovitemu boju proti kriminalu, pojasnjuje Jaen, saj je večina držav to možnost že odpravila.

Tudi v kontekstu podobne razprave o reformi kazenskega zakonika leta 2007 se je Panamska škofovska konferenca s sklicevanjem na nedotakljivost človeškega življenja opredelila proti ponovni uvedbi smrtne kazni.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh