Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Ukrajini: velika podpora vernikov koledarski reformi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 02. 2023 / 18:25
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2023 / 18:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev v Ukrajini: velika podpora vernikov koledarski reformi
Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. FOTO: Vatican Media

Cerkev v Ukrajini: velika podpora vernikov koledarski reformi

Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk poroča, da se je med ukrajinskimi grškokatoliškimi verniki korenito spremenilo razpoloženje glede reforme cerkvenega koledarja, kar je očitno posledica ruskega napada pred skoraj letom dni.

Višji nadškof Ševčuk je v teh dneh v televizijskem pogovoru povedal, da absolutna večina, več kot 90 odstotkov njegovih vernikov, podpira prehod na novi koledar, poroča avstrijski Kathpress. Tik pred tem je voditelj Grško-katoliške cerkve v Ukrajini napovedal, da bodo s 1. septembrom letos prešli na nov koledar cerkvenih praznikov.

Če je pred letom dni vprašanje cerkvenega koledarja Ukrajince še delilo, so zdaj razmere očitno povsem drugačne.

Če je pred letom dni vprašanje cerkvenega koledarja Ukrajince še delilo, so zdaj razmere očitno povsem drugačne. »Med našimi verniki imamo že absolutno večino tistih, ki zahtevajo cerkveno reformo,« je pojasnil Ševčuk. Naročena je bila raziskava, v Cerkvi pa so se odločili, da se bodo reforme lotili, če bo stopnja odobravanja dosegla 70 odstotkov. Ta vrednost je bila zdaj očitno presežena. »Želja in potreba po reformi cerkvenega koledarja sta veliko večji, kot smo upali. To nas lahko samo veseli,« je dejal kijevski višji nadškof.

Najodločneje so spremembo podprli grškokatoliški redovniki in redovnice, ki se jim je Ševčuk izrecno zahvalil in jih obenem prosil, naj »opravljajo katehetsko vzgojno delo«: če bodo samostani izvedli omenjeno bogoslužno reformo, bo to zgled tudi za verno občestvo.

Doslej julijanski koledar

Doslej so ukrajinska Grško-katoliška cerkev in obe Pravoslavni cerkvi v Ukrajini uporabljala stari julijanski koledar, ki se trenutno za 13 dni razlikuje od novega julijanskega koledarja, katerega zdaj uporablja večina pravoslavnih nacionalnih Cerkva. Gregorijanski koledar se mednarodno uporablja v večini Cerkva, tudi v Rimsko-katoliški cerkvi.

Za premične praznike, predvsem veliko noč in binkošti, bodo v Ukrajini zaenkrat še naprej uporabljali julijanski koledar.

V prihodnosti bodo tudi v Ukrajini za nepremične praznike, kot je recimo božič, uporabljali t. i. novi julijanski koledar, ki je bil razvit pred 100 leti, za premične praznike, predvsem veliko noč in binkošti, pa bodo še naprej uporabljali julijanski koledar.

Odločitev je bila sprejeta na škofovski sinodi ukrajinske Grško-katoliške cerkve, ki je 1. in 2. februarja zasedala v Lvovu. Dogovorjeno je bilo, da se župnijam ali posameznim skupnostim, ki se še ne čutijo pripravljene na tak korak, odobri prehodno obdobje do leta 2025.

Koledarska reforma tudi v Ukrajinski pravoslavni cerkvi?

Pričakuje se, da bo po Grško-katoliški cerkvi novi koledar uvedla tudi neodvisna Ukrajinska pravoslavna cerkev. Minuli teden je sveti sinod omenjene Cerkve župnijam in samostanom izdal dovoljenje, da opustijo prejšnji julijanski koledar, če vsaj dve tretjini članov podpira novega.

Številne župnije so že ob zadnjem božiču prestavile božične maše s 7. januarja na 25. december v znak protesta proti ruski vojni.

Številne župnije so že ob zadnjem božiču prestavile božične maše s 7. januarja na 25. december v znak protesta proti ruski vojni, da bi se oddaljile od Ruske pravoslavne cerkve. Ta korak je odobrilo tamkajšnje cerkveno vodstvo. Škofje Ukrajinske pravoslavne cerkve bodo o reformi koledarja razpravljali 23. maja.

Nalaganje
Nazaj na vrh