Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkve postajajo uradne partnerice dialoga Evropske unije

Objava: 02. 12. 2009 / 09:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkve postajajo uradne partnerice dialoga Evropske unije

Evropski škofje pozdravljajo Lizbonsko pogodbo

Škofje držav članic Evropske zveze so pozdravili dejstvo, da je z včerajšnjim dnem v polno veljavo stopil temeljni pravni dokument Evropske zveze, Lizbonska pogodba. V izjavi Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi so poudarili, da pogodba poleg reforme evropskih ustanov vsebuje tudi člen, ki je znatnega pomena za evropske Cerkve: v 17. členu pogodbe o načinu delovanja Evropske zveze je zapisano, da Evropska zveza priznava istovetnost in specifičen prispevek Cerkva in verskih skupnosti in na tej osnovi z njimi vodi ‘odkrit, transparenten in stalen’ dialog. Navdihnjene s svojim socialnim naukom in z izkušnjami bodo Cerkve s tistimi, ki na svojih ramenih nosijo breme odločanja o politiki Evropske zveze, vodile konstruktivno-kritični dialog, je napovedala Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi.

Evropska zveza in Cerkve so bili postavljeni pred podobne pereče zahteve, spominjajo škofje: zahtevo po dostojanstvu človeka, po solidarnosti z najšibkejšimi v družbi, po gospodarstvu v službi človeka, po solidarnosti med generacijami in z državami v razvoju, zahtevo po ukrepih proti podnebnim spremembam in po varovanju stvarstva, po sprejemanju beguncev in po medkulturnem dialogu. Evropske Cerkve bodo odslej lahko še učinkoviteje spremljale delo Evropske zveze, tako da bo postala ‘enotna, gostoljubna in svojih odgovornosti zavedajoča se skupnost narodov in vrednot’.

V zadnjih letih se je že vzpostavil dialog med evropskimi ustanovami in Komisijo škofovskih konferenc pri Evropski zvezi ter njihovimi ekumenskimi partnerji. Zahvaljujoč temu dialogu je z leti naraslo tudi zaupanje med evropskimi ustanovami in Cerkvami. Škofje si želijo, da bi ta dialog na podlagi 17. člena Lizbonske pogodbe še okrepili in poglobili.

Skupaj z ekumenskimi partnerji iz Konference evropskih Cerkva bodo škofje Evropski komisiji, Evropskemu parlamentu in Evropskemu svetu kmalu predstavili konkretne predloge, kako bi lahko medsebojni dialog zasidrali kot stalno ustanovno prakso.

Pozdravu Lizbonske pogodbe so se na svojem 51. rednem zasedanju Slovenske škofovske konference pridružili tudi slovenski škofje. SŠK pri Komisiji škofovskih konferenc pri Evropski zvezi zastopa nadškof dr. Anton Stres.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh