Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkvena kritika britanskega predsednika vlade

Objava: 14. 10. 2011 / 07:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkvena kritika britanskega predsednika vlade

Katoliška Cerkev v Veliki Britaniji nasprotuje napovedi premierja Camerona, da bo podprl sklepanje istospolnih zakonskih skupnosti.

Katoliški škofje v Veliki Britaniji so kritično ocenili napoved ministrskega predsednika Davida Camerona, da bo podprl sklepanje istospolnih zakonskih skupnosti. Nadškof Peter Smith iz Southwarka je po poročilu, ki so ga minuli teden objavili v britanskem časniku 'The Daily Mail', pojasnil, da ne bi smeli razmišljati o novi definiciji zakona, ki je 'zveza med moškim in žensko', pač pa bi država morala 'ohranjati splošno razumevanje zakonske zveze , namesto da želi spremeniti njen pomen'.

Podobnega mnenja je tudi škof Kieran Conry iz škofije Arundel in Brighton, ki je poudaril, da katoliška Cerkev podpira civilno partnerstvo, saj to vpletenim nudi boljšo pravno zaščito, po njegovem mnenju pa je popolnoma nepotrebno, da bi partnersko zvezo istospolnih parov označili kot zakon.

Premier Cameron je na konferenci britanske konzervativne stranke v Manchestru napovedal, da se bo vlada spomladi prihodnje leto posvetovala o možnosti sklepanja zakonske zveze za istospolne partnerje. Po navedbah v omenjenem časniku sodeč je predsednik vlade pojasnil, da pri tem ne gre za enačenje pravic, pač pa za prepričanje. Kot je dejal, sam istospolne zakonske zveze ne podpira kljub dejstvu, da je član konzervativne stranke, ampak jo podpira ravno zato, ker je konzervativec. Cameron je to utemeljil z besedami, kako med konzervativna prepričanja sodi tudi mnenje, da bo družba močnejša, če si ljudje med seboj delijo dolžnosti in si pri tem nudijo medsebojno podporo.

Pretekli mesec so že škotski škofje zavrnili predlog škotske vlade, da bi zakonsko zvezo definirali kot zvezo dveh različnospolnih kot tudi zvezo dveh istospolnih partnerjev. Cerkveno vodstvo je svojo odločitev potrdilo z izjavo, da je dvospolna zakonska zveza starejša od države in je ne more preoblikovati nobena vlada. Vsak tovrstni poskus je po njihovem mnenju 'neposredni napad na temelje družbe' in bo vedno izzval odločen upor. Škotska vlada mnenja o predlogu sprememb zbira do 9. decembra.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh