Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Česa nas uči fatimska Marija?

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 13. 05. 2024 / 09:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2024 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Česa nas uči fatimska Marija?
Kip Fatimske Matere Božje med romanjem po Sloveniji leta 2018. FOTO: Tatjana Splichal

Česa nas uči fatimska Marija?

13. maja obhajamo bogoslužni spomin Fatimske Matere Božje: na ta dan se spominjamo prvega od številnih prikazanj Marije trem fatimskim pastirčkom leta 1917.

Marija se je prikazala bratu in sestri Frančišku in Jacinti Marto ter njuni sestrični Luciji dos Santos. Frančišek in Jacinta sta bila za svetnika razglašena 13. maja 2017, s. Lucija pa je bila 22. junija lani razglašena za častitljivo Božjo služabnico.

Fatimska prikazovanja so Cerkvi prinesla nekaj dragocenih naukov, ki bi jih, kot je za spletni portal Aleteia zapisal Tom Hoopes, v resnici moral poznati ves svet. Česa nas torej uči Fatimska Marija?

Bog je brezčasen in ko se odloči, da bodo nebesa posegla v naš svet, ima to posledice za vse večne čase.

Fatimske nauke je treba upoštevati

Kar se je leta 1917 zgodilo v Fatimi na Portugalskem, se v življenju Cerkve vedno bolj uveljavlja: papež Janez Pavel II. se je fatimski Mariji zahvalil, da ga je ob atentatu leta 1981 ohranila pri življenju; Cerkev je leta 2000 razkrila tretjo fatimsko skrivnost; papež Frančišek je leta 2017 dva od fatimskih vidcev razglasil za svetnika in s tem zgled za vesoljno Cerkev; sv. Jacinta in Frančišek Marto sta umrla med epidemijo španske gripe leta 1919 oz. 1920 — natančno 100 let pred epidemijo koronavirusa, ki je zaustavila naš svet.

Bog je v resnici brezčasen in ko se odloči, da bodo nebesa posegla v naš svet, ima to posledice za vse večne čase.

Preberite tudi: 5 dejstev o fatimski vidkinji, častitljivi s. Luciji dos Santos

Zvestoba je pomembnejša od blaginje

Mati Božja se je prikazala trem pastirčkom, ki so živeli v slabših pogojih, kot si jih danes sploh lahko predstavljamo. Jacinta in Frančišek Marto ter Lucija dos Santos so živeli brez centralnega ogrevanja, brez sodobnih sanitarij, brez ustrezne zdravstvene oskrbe (penicilina takrat še niso poznali) ter v zelo negotovih gospodarskih (in političnih) razmerah.

Ko se je otrokom prikazala Marija, jim ni dala nobene od teh stvari. Prosila jih je, naj resnično vsak dan molijo rožni venec in »prenašajo vse trpljenje, ki jim ga pošilja Bog — v zadoščenje za grehe, ki ga žalijo, ter za spreobrnjenje grešnikov«. Dandanes smo mnogi zelo zaskrbljeni za svoje zdravje, zdravje svetovnega gospodarstva, za mir v svetu. Seveda je prav tako, toda Fatimska Marija nas nežno opominja, naj bomo še bolj zaskrbljeni zaradi svoje (ne)zvestobe Bogu.

Prekletstvo je končni rezultat našega nasprotovanja Božji podobi.

Vojna je podoba (in posledica) greha

Nekega groznega julijskega dne so bili pastirčki deležni ostrega nauka o stvarnosti življenja: Marija jim je pokazala, kakšen je pekel, in jih opozorila, da bo prišlo do vojne, če se grešniki ne bodo spokorili.

Dejstvo je, da smo ljudje ustvarjeni po Božji podobi, in ko ne spoštujemo drug drugega (ali samih sebe), smo nespoštljivi do Boga. In ker greh rodi še več greha (Greh povzroči, da postane greh privlačen; s ponavljanjem istih dejanj nastane grešljivost, tj. trajna nagnjenost h grehu iste vrste. Posledica so zla nagnjenja, ki zamračijo vest in pokvarijo konkretno ocenjevanje dobrega in zlega. Tako greh teži za tem, da bi se ponavljal in krepil, vendar pa ne more uničiti nravnega čuta prav do njegove korenine. KKC 1865), ne traja prav dolgo, preden greh obrodi strahovit spor. Ti se danes odvijajo na številnih koncih sveta.

Prekletstvo je končni rezultat našega nasprotovanja Božji podobi – toda odmeve pekla lahko slišimo v vsakem sporu, vključno z domačim nasiljem in rasnim sovraštvom.

Preberite tudi: Nečakinja fatimskih pastirčkov o svoji izjemni družini

Bog hrepeni po nas

Ko razžalimo Boga, nismo zgolj neposlušni, temveč pretresljivo zavračamo Očetovo ljubezen. Če nas Bog ne bi imel rad, bi se nas otresel: hitro bi poskrbel za naše samouničenje. Toda Bog kot ljubeči Oče hrepeni po naši ljubezni, zato nas njegova Mati nenehno spodbuja, naj se vrnemo k Njemu.

Praznik Fatimske Matere Božje naj nas vedno znova spomni, da delo fatimskih pastirčkov še ni končano.

Družinska molitev lahko preoblikuje svet

Otroci nagonsko vedo, da lahko spremenijo svet, vendar jih to včasih lahko zapelje v zgrešeno delovanje. Božji otroci ne bodo spremenili sveta s svojim svetovanjem politikom ali s pritiskom na vrstnike ali pa z močjo lastnega pričevanja, ne glede na to, kako učinkovite so lahko te stvari. Svet bodo spremenili s tremi napotki iz Fatime: v molitvi iščimo Božjo tolažbo, grešnike spreobračajmo s svojimi žrtvami (zadoščevanjem), izročajmo se Jezusu prek Marije v molitvi rožnega venca.

Fatimski otroci so svet na ta način pravzaprav že preoblikovali: molitev, ki so jo dodali rožnemu vencu, je zaustavila širjenje komunizma, njihov zgled je cele rodove katoličanov privedel do darovanja za bližnjega in po vsem svetu so zanetili revolucijo posvetitev Mariji.

Praznik Fatimske Matere Božje naj nas vedno znova spomni, da njihovo delo še ni končano.

Nalaganje
Nazaj na vrh