Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Češke karmeličanke zapuščeno kmetijo spremenile v samostan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 03. 2023 / 05:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2023 / 07:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Češke karmeličanke zapuščeno kmetijo spremenile v samostan
Propadajoči dvorec je znova zaživel. FOTO: Vatican Media

Češke karmeličanke zapuščeno kmetijo spremenile v samostan

Novo staro življenje na propadajoči kmetiji v bližini Prage: skupnost bosonogih karmeličank je zapustila samostan v središču mesta in od leta 2018 staro kmetijo preureja v karmel.

Kot je v video posnetku poročalo češko uredništvo Radia Vatikan, so se nekatere kontemplativne redovnice pri tem celo naučile voziti traktor ali mini bager in uporabljati motorne žage. Za obdobje prenove so prejele posebno dovoljenje iz Vatikana, osrednji nalogi reda sta namreč molitev in darovanje za namene Cerkve in ljudi.


Praški karmel svetega Jožefa je bil ustanovljen v 17. stoletju. Leta 2005 se je skupnost odločila poiskati primernejši prostor za življenje, saj je imel samostan na praškem Grajskem trgu le majhen vrt, hrup v soseski pa je bil vedno večji. Redovnice so leta 2018 kupile nekdanjo kmetijo v kraju Drasty severno od Prage in se tja preselile v začetku leta 2020.

Pogled na karmel v Drastyju. FOTO: Vatican Media

Začetki v Drastyju

Zemljišče kmetije, ki je bila v času komunističnega režima odvzeta Cerkvi, je bilo vrnjeno šele 25 let po žametni revoluciji. Kmetija je propadala in mnogi so menili, da je ni več mogoče obnoviti. Področje je bilo zaraslo in zelo zanemarjeno. Sprva so sestre na tem območju delovale same, pozneje jim je zavetnik obrtnikov, sveti Jožef, poslal številne in velikodušne pomočnike. V prvih mesecih je bilo njihovo glavno delo zbiranje smeti in nalaganje v zabojnike, sledilo je odstranjevanje plevela in drevesnih zajedavcev.

Češke karmeličanke so propadajoči dvorec preuredile v duhovno središče za posameznike, družine in skupine z duhovnimi programi.

S pomočjo gradbenega podjetja so rešile propadajoči dvorec in ga preuredile v duhovno središče za posameznike, družine in skupine z duhovnimi programi. Do zasedenosti dejanskega samostana, katerega groba gradnja je medtem že zaključena, v hiši od začetka leta 2020 bivajo nune. V enem od vogalov samostana gradijo tudi javno kapelo v čast sveti Tereziji Avilski. Kot so pojasnile sestre karmeličanke, so trenutno vsa dela osredinjena na notranjo gradnjo, vendar zaradi rasti cen v gradbeništvu primanjkuje sredstev za dokončanje del.

Redovnice se v novem domu počutijo bolj povezane s Stvarnikom. FOTO: Vatican Media

»Drasty je postal naš dom«

Tiskovna predstavnica v video posnetku poroča: »Drasty je postal naš dom, kraj, kjer lahko živimo veliko bolj naravno, v stiku z naravo in v novi povezanosti z njenim Stvarnikom.« Že zdaj, pravi, tja prihaja veliko ljudi, da bi vsaj že uporabne prostore napolnili z življenjem: »Obiskovalci pogosto govorijo o miru in veselju, ki ju doživljajo na tem kraju, in upamo, da bo to območje vdihnilo življenje celotni soseski.«

Redovnice so samostan v Pragi po selitvi v Drasty odstopile bosonogim karmeličanom.

Redovnice so samostan v Pragi po selitvi v Drasty odstopile bosonogim karmeličanom.

Kupi v trgovini

Vzpon na goro Karmel
Duhovna rast
14,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh