Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Češki zakon o cerkveni odškodnini v celoti veljaven

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 06. 2013 / 06:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Češki zakon o cerkveni odškodnini v celoti veljaven

Ustavno sodišče na Češkem je zavrnilo pritožbo iz vrst leve parlamentarne opozicije.

Zakon o vračanju cerkvenega premoženja na Češkem je v celoti veljaven. Tamkajšnje ustavno sodišče je v začetku tedna v Brnu zavrnilo pritožbo na omenjeni zakon iz vrst leve parlamentarne opozicije v Pragi, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. Zakon omogoča vračanje celotnega cerkvenega premoženja, ki je bilo zaseženo in podržavljeno v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Predstavniki države in sedemnajstih Cerkva so se z zakonom zedinili, da v začetku letošnjega leta načnejo vprašanje odškodnin in vračanja dejanskega zaseženega premoženja. Država naj bi Cerkvam vrnila 56 % v preteklosti zaseženih stavb, gozdov in zemljišč. Poleg tega naj bi v časovnem obdobju tridesetih letih Cerkvam izplačala odškodnino v višini skoraj 2,5 milijard evrov, kar z upoštevanjem inflacije pomeni skupno okoli 3,3 milijarde evrov. V zameno za izplačilo pa naj bi država ukinila nekatere subvencije za tamkajšnje Cerkve. Trenutno država denimo med drugim izplačuje dohodke cerkvenim dostojanstvenikom.

Predhodni sporazum o vračanju cerkvenega premoženja, ki je predvideval višje denarno izplačilo in manj neposrednih vračil zasežene lastnine Cerkvam, v praškem parlamentu ni bil sprejet. Kot poročajo pri avstrijski katoliški agenciji, je Češka ena izmed redkih držav nekdanjega vzhodnega bloka, ki več kot dvajset let po političnem preobratu še ni dokončno uredila odnosov med državo in Cerkvijo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh