Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Čestitke: Lanišek novoletno turnejo zapečatil z novimi stopničkami

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 01. 2024 / 19:01
Oznake: Šport, Najst
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2024 / 19:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Čestitke: Lanišek novoletno turnejo zapečatil z novimi stopničkami
Anže Lanišek je novoletni zmagi v Garmischu dodal še 3. mesto danes v Bischofshofnu. FOTO: Tadeusz Mieczynski/EXPA

Čestitke: Lanišek novoletno turnejo zapečatil z novimi stopničkami

S tekmo v Bischofshofnu se je končala nemško-avstrijska novoletna turneja smučarskih skakalcev, ponovno izjemno uspešna tudi za slovenski tabor, saj so v končni razvrstitvi turneje kar trije slovenski »orli« končali v najboljši deseterici.

Zmage na zadnji preizkušnji v Bischofshofnu se je razveselil domači as Stefan Kraft, kar je pomenilo, da je imela vsaka od štirih tekem turneje drugega zmagovalca. Danes je Avstrijec za pičle 1,3 točke odpravil vodilnega po prvi seriji, Japonca Rjojuja Kobajašija, ki je tako na vseh štirih postajah tokratne turneje končal na 2. mestu, a se naposled razveselil skupne zmage. Že tretjič doslej!

Največja daljava tekme

Na vseh štirih prizoriščih pa so se tudi slovenski skakalci zavihteli povsem na vrh. Lovro Kos je bil dvakrat, v Oberstdorfu in Innsbrucku, tik pod stopničkami na 4. mestu, medtem ko je Anže Lanišek zmagi na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu danes dodal še odlično 3. mesto, ki ga je v finalu potrdil tudi z največjo daljavo tekme – jadral je namreč kar 141 metrov daleč.

Trije Slovenci v skupni deseterici

»V finalu sem se res sprostil, užival sem in – je neslo! Vesel sem, da se na ta način zaključil turnejo, in si želim, da bi formo stopnjeval še naprej,« je v prvi izjavi za TV Slovenija strnil vtise Lanišek, ki je med Slovenci končal najvišje v skupni razvrstitvi turneje, na 5. mestu. V deseterici sta še sedmouvrščeni Kos, ki je danes v finalu pokvaril odlično 4. izhodišče po prvi seriji, in Timi Zajc na 10. mestu.


Kaj je pomembneje od doseženih rezultatov?

»Žaba«, kot Laniška kličejo prijatelji, je v nedavnem pogovoru za revijo Najst, ki si ga lahko preberete TUKAJ, odgovoril tudi, kaj mu je šport dal za življenje. »Zlasti vztrajnost, vero vase in v svojo pot, predvsem pa prepričanje, da so primerno vedenje oziroma obnašanje in dobra dela, ki jih storiš za okolico, pomembnejši od vseh rezultatov, ki jih v življenju dosežeš,« je odvrnil skromno.

Devet uvrstitev v deseterico

Na zadnji tekmi turneje je sicer v elitni deseterici končal tudi zmagovalec novoletne turneje v sezoni 2015/16 Peter Prevc na 9. mestu (njegov mlajši brat Domen je na 31. mestu za las ostal brez finala), Zajc je v drugo zdrknil za osem mest na končno 22., Kos pa celo za 22 mest na končno 26. Slovenski »orli« so nemško-avstrijsko turnejo zaključili s kar devetimi uvrstitvami v najboljšo deseterico.

Sledi poljska turneja

V svetovnem pokalu je Kraft z današnjo že šesto zmago v tej zimi še utrdil skupno vodstvo (909 točk) pred zmagovalcem Oberstdorfa, Nemcem Andreasom Wellingerjem (697), in Kobajašijem (591), Lanišek je s 461 točkami trenutno sedmi. Sezona svetovnega pokala se bo nadaljevala sredi meseca s poljsko turnejo, ki jo bo prihodnji konec tedna odprla preizkušnja v Wisli.

Nalaganje
Nazaj na vrh