Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmagovalec Anže Lanišek mladim: Bodite hvaležni za vse, kar ste in imate!

Janez Porenta
Za vas pišejo:
Janez Porenta, STA, M. P.
Objava: 01. 01. 2024 / 16:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2024 / 18:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zmagovalec Anže Lanišek mladim: Bodite hvaležni za vse, kar ste in imate!
Anže Lanišek je zmagal na drugi tekmi turneje štirih skakalnic v Garmisch-Partenkirchnu. FOTO: Reuters

Zmagovalec Anže Lanišek mladim: Bodite hvaležni za vse, kar ste in imate!

Anže Lanišek je zmagal na drugi tekmi turneje štirih skakalnic v Garmisch-Partenkirchnu.

Drugi je bil Japonec Ryoyu Kobayashi (292,6), vodilni po prvi seriji, tretji pa Nemec Andreas Wellinger (291,4), ki vodi po polovici novoletne turneje. Lanišek je šesti.

"Super, končno sem se tudi na tekmi sprostil. Zelo sem užival na tekmi. Dva dobra skoka sem naredil. Končno. Zelo dobro sem se osredotočil na finalni skok in res mi je zelo dobro uspel. Pokazal sem prave skoke in to, kar znam. Lepo se je to odvilo. Lep dan je za mano," je v prvi izjavi za nacionalno televizijo povedal Lanišek.

Peter Prevc (272,6) je bil deveti, svetovni prvak iz Planice Timi Zajc (269,5) 11., 14. pa Lovro Kos (261,2), četrtouvrščeni s prve tekme v Oberstdorfu. Domen Prevc je bil na zadnji dan starega leta v kvalifikacijah zaradi neustreznega dresa diskvalificiran.

Po dveh zmagah Primoža Peterke in eni Petra Prevca je Lanišek, prvi je bil že v nedeljskih kvalifikacijah, zmagal kot tretji Slovenec v Garmischu in nadgradil lansko drugo mesto. Obenem je kot prvi v reprezentanci v tej zimi stopil na zmagovalni oder.

Očka je postal medtem, ko je bil na tekmovanju

Z Anžetom Laniškom smo pred tekmovalno sezono opravili intervju za revijo #Najst. V njem je spregovoril o svojem odnosu do skokov, pa tudi o tem, kako se je njegovo življenje spremenilo z rojstvom sina. 

Preberite intervju: Anže Lanišek: Ne glede na zmage ali poraze sem povsem enak človek

Povedal je tudi, da si je pred letošnjo sezono postavil visoke cilje. "Predvsem pa mi je pomembno to, da bom skozi sezono ostajal zvest sam sebi in poti, ki sem si jo zastavil. Za življenje mi je šport dal vztrajnost, vero vase in v svojo pot, predvsem pa prepričanje, da so primerno vedenje (obnašanje) in dobra dela, ki jih storiš za okolico, bolj pomembni od vseh rezultatov, ki jih v življenju dosežeš." 

Uspeh ali neuspeh - vedno enak človek

Današnji uspeh je sad veliko dela in tudi marsikaterega neuspeha, ki je uspehu tlakoval pot na vrh. 

O porazih je povedal: "S porazi se soočam enako kot z uspehi. Poskušam se ne identificirati z rezultati. Ker sem ne glede na zmage ali poraze še vedno povsem enak človek! Ob tem so mi v ogromno podporo moji doma, terapevtka Meta, ki me teh osnov uči, in ostali, ki me podpirajo in sprejemajo, ne glede na rezultat." 

In kaj bi Anže Lanišek povedal mladim?

"Naj verjamejo vase in v to, da lahko postanejo kar koli na tem svetu. Je pa pomembno, da na poti k temu cilju vztrajajo, so potrpežljivi in preizkušnje jemljejo kot izzive na svoji poti. Da jih razrešijo, zato, da se dvignejo na višjo raven. In ne pozabite, da vas rezultati in nazivi ne definirajo; okolica si vas bo zapomnila po tem, kako ste se ob uspehih in neuspehih obnašali. Ko vam ne gre, se veselite za tiste, ki jim je uspelo, in ko vam gre, bodite spoštljivi do sotekmovalcev, spodbudite tiste, ki utegnejo biti žalostni, predvsem pa bodite vedno hvaležni za vse, kar ste in imate."


Nalaganje
Nazaj na vrh