Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Christian Schmidt novi visoki predstavnik v BiH

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 01. 08. 2021 / 12:16
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2021 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Christian Schmidt novi visoki predstavnik v BiH
Nemški politik Christian Schmidt FOTO: Wikipedia

Christian Schmidt novi visoki predstavnik v BiH

Položaj visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH je danes uradno prevzel nemški politik Christian Schmidt.

Kot poroča STA, je Nemec v Sarajevo včeraj prispel v zaostrenih razmerah, saj oblasti Republike srbske zaradi zadnje poteze njegovega predhodnika Valentina Inzka znova grozijo celo z odcepitvijo in obenem ne priznavajo imenovanja Schmidta na položaj.

Nekdanji nemški minister za kmetijstvo, član bavarske stranke CSU, ima kot visoki predstavnik mednarodne skupnosti široke pristojnosti v 3,3-milijonski BiH - med drugim lahko sprejema zakone in odstavlja visoke funkcionarje, in to ne glede na odločitve tamkajšnjega parlamenta in vlade.

Valentin Inzko je ob zaključku svojega mandata spremenil kazenski zakonik BiH.

To pristojnost je ob zaključku svojega več kot desetletje trajajočega mandata izkoristil Valentin Inzko, ki je spremenil kazenski zakonik BiH ter uvedel zaporne kazni za vse, ki zanikajo sodno dokazana dejstva o vojnih zločinih, vključno z genocidom v Srebrenici, ter nagrajujejo ali poveličujejo storilce teh zločinov.

Poteza je močno razburila voditelje srbske entitete BiH na čelu z Miloradom Dodikom, sicer srbskim članom predsedstva BiH. Omenjena entiteta je med drugim obudila grožnje z razpadom BiH, parlament v Banjaluki pa je v petek z glasovi vseh srbskih poslancev sprejel sporna zakona, s katerima je onemogočil izvajanje Inzkovih ukrepov na območju entitete ter obenem uvedel stroge kazni za vse, ki žalijo ali zasmehujejo ime in simbole Republike srbske.

Bošnjaški poslanci v parlamentu Republike srbske nameravajo uveljavitev spornih zakonov preprečiti s sklicevanjem na zaščito vitalnega nacionalnega interesa.

Rusija in Kitajska se zavzemata za ukinitev položaja visokega predstavnika v BiH.

Državljane BiH pa razburja že samo imenovanje 63-letnega nemškega politika na položaj visokega predstavnika, saj je to po mnenju Srbov in tudi njihove zaveznice Rusije nezakonito in ga ne priznavajo. Po njihovem mnenju Schmidtov program sploh ni v pristojnosti visokega predstavnika: nemški politik je kot svoji prednostni nalogi na položaju izpostavil približevanje BiH Evropski zvezi in ustavitev bega možganov, saj naj bi kar 70 odstotkov mladih v BiH želelo oditi v tujino. Obenem se je odločno zavzel za ohranitev ozemeljske celovitosti BiH in podprl zadnji ukrep svojega predhodnika.

Rusija in Kitajska se zavzemata za ukinitev položaja visokega predstavnika v BiH, ker ta po njunem mnenju dela proti interesu Srbov. Varnostni svet ZN ta predlog zavrača, po mnenju Rusije pa je omenjeni položaj že od letošnjega maja nezaseden; zato zavračajo tudi Inzkove spremembe kazenskega zakonika, saj naj bi ta od maja ne imel tovrstnih pristojnosti.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh