Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cirkus v Vatikanu

Objava: 04. 12. 2012 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cirkus v Vatikanu

Artisti in poulični umetniki so poromali k svetemu očetu, Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih pa je pripravil slavje v dvorani za avdience in s cirkuškim šotorom na Trgu sv. Petra.

Okoli sedem tisoč cirkuških artistov in pouličnih umetnikov iz Evrope in Združenih držav Amerike je papežu Benediktu XVI. v Vatikanu minuli konec tedna pripravilo živopisno slavje. Med sprejemom v veliki dvorani za avdience so cirkuški akrobati, lutkarji z marionetami in različne glasbene skupine svetemu očetu, ki se je ob predstavi zelo zabaval, ponudili nekaj drobtinic iz svojega bogatega umetniškega repertoarja. Z velikim zadovoljstvom je papež Benedikt XVI. pocrkljal levjega mladička, ki so mu ga predstavili cirkuški krotilci. V kratkih nagovorih so umetniki iz Italije, Nemčije in Francije papežu pripovedovali o svojem življenju. Na Trgu sv. Petra so celo postavili cirkuški šotor. Srečanje je pripravil Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih ob petindvajsetletnici svojega delovanja, obeležiti pa so želeli tudi leto vere, ki ga obhajamo med letošnjim oktobrom in novembrom prihodnje leto.

Benedikt XVI. se je gostom zahvalil za njihovo predstavitev. Pogum in velikodušnost, vztrajnost in odgovornost, odpoved in žrtvovanje ter družinska enotnost so kreposti ‘velike družine’ cirkuških artistov. Ravno v času krize artisti in poulični umetniki ljudem nudijo malce veselja in zabave, družinam pa ponujajo prostočasne dejavnosti, ki presegajo starostne meje posameznih generacij. Papež je spomnil tudi na izzive, kakršnim so izpostavljeni umetniki, ki so nenehno na poti. Mednje sodijo predvsem vzgoja in šolanje otrok, iskanje primernih krajev za predstave ter pridobivanje dovoljenj za bivanje tujcev. Benedikt XVI. je pri tem izrazil željo, da bi javna administracija priznala družbeno in kulturno funkcijo potujočih zabavišč ter jih zaščitila, goste pa je spodbudil, naj vztrajajo pri svoji umetnosti in naj ob tem zaupajo v svojo vero.

Ker potujoč način življenja onemogoča stalno povezanost z župnijo in otežuje obiskovanje katehez in bogoslužij, je tudi na tem področju potrebna nova evangelizacija, je še opozoril papež. Zbrane je pozval, naj ne pozabijo, da je družina primarna pot za posredovanje vere, kot majhna domača Cerkev, poklicana da pomaga pri poznavanju Jezusa in evangelija ter vzgaja v skladu z Božjimi zakoni, da bi vsak lahko dosegel polno človeško in krščansko zrelost. »Naj bodo vaše družine vedno šole vere in ljubezni, telovadnice občestva in bratstva,« je cirkuškim artistom in pouličnim umetnikom ob koncu dejal Benedikt XVI.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh