Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Citrarski duet: Neli in Karmen Zidar Kos

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 12. 2021 / 13:57
Oznake: Božič, Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2021 / 14:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Citrarski duet: Neli in Karmen Zidar Kos
V mesecu decembru bo izšla njuna zgoščenka z božično glasbo. FOTO: Osebni arhiv.

Citrarski duet: Neli in Karmen Zidar Kos

Neli in Karmen Zidar Kos izvirata s Ponikve pri Žalcu.

»Želja in ideja izdaje zgoščenke je v nama rasla že nekaj let. S številnimi koncerti in nastopi v adventnem in božičnem času preteklih let, se je nabral daljši seznam pesmi, ki sva ga za ta projekt strnili v zgoščenko. V času najinega študija v tujini sva spletli prijateljske vezi z mnogimi slovenskimi izseljenci in prijatelji drugih narodnosti, to zgoščenko bova ponesli tudi med njih. V tujini sva na zelo iskren in pristen način doživljali ljubezen do domovine in praznovanje praznikov s slovensko tradicijo in vrednotami. Glasba nama je bila položena v zibelko, zato pri nama ne mine praznik brez glasbe,« pravita sestri in glasbenici Neli in Karmen. 

Na zgoščenki bo predstavljenih 14 slovenskih in tujih božičnih pesmi oz. skladb različnih glasbenih zvrsti. Citre bodo predstavljene v različnih vlogah: citre kot preprosto, ljudsko glasbilo, citre kot virtuozni, koncertni inštrument, citre kot akustični inštrument za spremljavo vokalu, citre kot del glasbene zasedbe – benda. 

K sodelovanju sva povabili Boštjana Čuvana (Coney Multimedia), pri katerem sva snemali skladbe in Tomaža Kozovinca, ki je napisal aranžmaje božičnih pesmi. 

»Zavedava se tudi, da v trenutnih časih epidemije, ko so kulturne prireditve zaradi ukrepov omejene ali jih sploh ni, tovrstni projekt pripomore k ohranjanju kulturnega življenja v Občini Žalec in širše. Hkrati živimo v času, ko smo Slovenci premalo složni, zato nas naj opogumlja misel irskega pevca, Paul D. Hewsona – Bonota, ki pravi: "Glasba lahko spremeni svet, ker lahko spremeni ljudi." Prepričani sva, da bo najina zgoščenka marsikomu polepšala praznične dni in ogrela srca ljudi,« še dodajata sestri. 

Projekt bo pomembno vplival na citrarsko sceno v Sloveniji, saj se kot profesionalni glasbenici, učiteljici citer in klavirja na slovenskih glasbenih šolah, vedno trudita, da sta poleg pedagoškega dela – predajanja znanja, tudi kreativni, inovativni in ambiciozni. 

FOTO: Osebni arhiv.

Neli in Karmen Zidar Kos izvirata s Ponikve pri Žalcu. Sta eni najuspešnejših slovenskih citrark, saj sta dosegli tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih za citre in orgle najvišja priznanja in ocene. Poleg tega se kot glasbenici redno umetniško udejstvujeta pri različnih festivalih, projektih, seminarjih in koncertih kot solistki oz. v različnih komornih sestavih. 

Obe sta zaključili Glasbeno gimnazijo z glavnim predmetom orgle, nato se vpisali na študij v tujino in z odliko zaključili univerzitetni diplomski študij z glavnim predmetom citre pri prof. Georgu Glaslu na Visoki šoli za glasbo in gledališče München. Med leti 2015 – 2020 sta bili štipendistki organizacije »Yehudi Menuhin Live Music Now« München, ki podpira talentirane mlade glasbenike in jim omogoča številne koncerte. 

V času študija sta bili zelo povezani z življenjem naših izseljencih v Münchnu, kjer sta na Slovenski katoliški župniji aktivno sooblikovali kulturni utrip slovenske skupnosti. Bili sta organistki in zborovodkinji Mešanega pevskega zbora Slovenske katoliške župnije München, poučevali slovenski jezik in glasbo v Slovenski šoli in vrtcu. 

Neli in Karmen kot uveljavljen sestrski citrarski duet veliko nastopata na različnih prireditvah v Sloveniji in tujini. Imeli sta že več samostojnih koncertov. Občasno nastopata tudi skupaj s svojo družino Kos s Ponikve. 

Njun cilj je predstavljati raznolikost, pestrost in lepoto inštrumenta kot so citre tako v zvokovnem kot tudi v stilističnem pogledu ter predstavljati citre kot enakovreden inštrument drugim klasičnim inštrumentom. S pozitivno energijo in veseljem do muziciranja motivirata in spodbujata številne otroke, mladostnike in odrasle k igranju na citre.


Kupi v trgovini

Božična zgodba (tv)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh