Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Civilna zaščita ob ukrajinski krizi pred novo preizkušnjo

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 03. 2022 / 16:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 16:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Civilna zaščita ob ukrajinski krizi pred novo preizkušnjo
FOTO: Tamino Petelinšek/STA

Civilna zaščita ob ukrajinski krizi pred novo preizkušnjo

Ob dnevu civilne zaščite je danes na Brdu pri Kranju potekala slovesna podelitev priznanj za minulo delo, pri čemer je najvišje priznanje pripadlo Rdečemu križu Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša je v slavnostnem nagovoru izpostavil izjemen pomen civilne zaščite in tudi njeno vlogo, ki jo utegne odigrati v ukrajinski begunski krizi.

Komisija za nagrade in priznanja civilne zaščite se je letos na podlagi predlogov odločila podeliti 284 priznanj, od tega 132 bronastih, 82 srebrnih in 29 zlatih, 40 plaket in en kipec. Na današnji osrednji državni proslavi so izročili le del omenjenih priznanj, ki sta jih podelila generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But ter poveljnik CZ Srečko Šestan.

Najvišje priznanje je šlo v roke Rdečega križa 

Najvišje priznanje, kipec CZ, je za posebne zasluge in izjemne dosežke šel v roke Rdečega križa Slovenije. Kot je ob prejemu priznanja poudarila predsednica RKS Vesna Mikuž, priznanje prihaja ob pravem času. »Po dveh zelo napornih letih, ko smo že vsi utrujeni in so pred nami že novi izzivi, povezani z ukrajinsko krizo,« je dejala.

Janez Janša je v luči dodatnega izziva, s katerim se zadnji dve leti spopada CZ, danes podelil tudi devet spominskih znakov za požrtvovalno delo v okoliščinah koronavirusa. 

V zadnjih 30 let je CZ pomagala ob različnih nesrečah povsod po svetu in tudi, ko nas je pred dvema letoma prizadela epidemija koronavirusa, je bila znova CZ tista, ki je, skupaj z zdravstvenim sistemom, predstavljala središče odgovora na izziv. »Tudi danes je CZ znova v ospredju, saj se pripravlja na begunski val iz Ukrajine, ki jo je prizadela ruska agresija,« je še dejal Janša. 

Pomembno je, da smo na izzive pripravljeni 

Ob tem je zagotovil, da se vlada zaveda pomena CZ. »Nenazadnje nas je pandemija znova spomnila, kako pomembno je, da smo na take izzive pripravljeni, zato smo močno povečali sredstva za sistem zaščite in reševanja,« je povedal Janez Janša in pojasnil, da se sredstva za letos in prihodnje leto povečujejo s 40 na 80 milijonov evrov. »Tako lahko z optimizmom gledamo na to, da smo pripravljeni tudi na zahtevnejše preizkušnje.« 

Minister za obrambo Matej Tonin pa je poudaril, da je CZ mreža, ki povezuje dobre ljudi, različne resorje in zmogljivosti. »Ta sistem bomo razvijali, da bo še naprej temeljil na prostovoljstvu, hkrati bomo izdatno vlagali v opremo,« je napovedal. 


Nalaganje
Nazaj na vrh