Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: bomba zadela katoliško kurijo v Harkovu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 03. 2022 / 14:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2022 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: bomba zadela katoliško kurijo v Harkovu
Posledice zračnega napada v Harkovu. FOTO: Vatican Media

Ukrajina: bomba zadela katoliško kurijo v Harkovu

Katoliško kurijo v ukrajinskem Harkovu je med napadom ruskih sil danes v zgodnjih jutranjih urah zadela bomba, ki pa je na srečo povzročila le veliko luknjo v strehi.

V tistem času je bilo v stavbi 40 ljudi, ki so se pred zračnim napadom zatekli v klet, po navedbah spletnega portala Vatican News pa so vsi preživeli. Zračni napadi na druge tarče v mestu so zahtevali tudi smrtne žrtve, kot je poročal duhovnik Gregorij Semenkov, kancler na škofiji v Harkovu in župnik tamkajšnje katoliške stolnice.

Davi je nastal pravi pekel.

Oče Gregorij je za italijansko katoliško agencijo SIR povedal, da je skoraj prišlo do velike tragedije: »Davi je nastal pravi pekel, ko je bomba padla na stavbo kurije. Bombni napad so doživeli tudi v središču mesta. Napadi so bili usmerjeni v vladne urade, bombe pa so zadele tudi ljudi, ki so čakali v vrsti za kruh. Kmalu zatem je bomba padla na kurijo. V mestu je veliko mrtvih, o točnem številu žrtev in poškodovanih še ni podatkov. Internetna povezava je prekinjena, zato ne dobimo nobenih svežih informacij.«

V klet se je zateklo veliko mater z otroki

V stavbi kurije je trenutno veliko ljudi, je še pojasnil stolni župnik, predvsem veliko mater z otroki. Med napadom so jih odpeljali na varno: vsi so bili pod zemljo, bomba pa je stavbo na srečo zadela v gornjih nadstropjih. Po začetnem pretresu se je življenje v stavbi kurije nadaljevalo. Po besedah očeta Gregorija so »naše ženske močne in že pripravljajo hrano za ljudi, ki so se zatekli v rove podzemne železnice«. V bližini kurije sta dve podzemni postaji, kamor so odpeljali nujne potrebščine in živila.

Vojna počne tudi takšne stvari: vsi se povezujemo med seboj.

V prostorih kurije tudi pravoslavni škof

Mnogi ljudje so v jutranjih urah klicali na kurijo in prosili za pomoč. V mestu je policijska ura, prebivalci ne smejo zapuščati območja. Po besedah stolnega župnika trenutno ne morejo storiti ničesar drugega, kot da pomagajo s toplo hrano in nudenjem zavetišča, če je le mogoče. Krajevni škof Paul Gonczaruk in duhovniki so skupaj z begunci v prostorih kurije sprejeli tudi pravoslavnega škofa: »Živi tu, pri nas, ker je njegova hiša blizu vojaškega območja in je moral zapustiti svoj dom. Mi smo njegovi gostitelji. Vojna počne tudi takšne stvari: vsi se povezujemo med seboj.«

Nalaganje
Nazaj na vrh