Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Človek je človek, če moli«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 05. 04. 2022 / 10:23
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.04.2022 / 10:28
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Človek je človek, če moli«

»Človek je človek, če moli«
Molitev je osnovno dejanje človeškega bivanja. FOTO: Tatjana Splichal
Postni čas je obdobje, ko si – poleg dobrih del in odpovedi – običajno vzamemo tudi več časa za molitev. A kaj sploh je molitev?

Najpogostejši odgovor na to vprašanje se glasi, da je molitev pogovor z Bogom. Za spoštljiv pogovor pa je pomembno dvoje: govorjenje in poslušanje. 

»Molitev je, ko se pustiš nagovoriti in odgovoriš, se zahvaljuješ in se veseliš, sprašuješ, tožiš in kričiš, molčiš, spremljaš in sprejemaš – z besedami, znamenji, dejanji in z vsem svojim življenjem,« v enem izmed svojih del zapiše Phil Bosmans, duhovnik in pisatelj belgijskega rodu (1922–2012). 

Molitev človeka spreminja 

Molitev pa ni nekaj, kar bi bilo oddaljeno od našega življenja ali zgolj privilegij za izbrance. Molitev je – in mora biti – osnovno dejanje vsakega človeškega bivanja. Kajti kdor moli, zmore živeti tudi v današnjem času, zmore vzeti nase svoj križ in prenašati vse preizkušnje. 

Kdor moli, postaja skromnejši, preprostejši, prijaznejši in bolj veselo gleda na življenje. »Kdor ne moli, je kot svetilka, ki ne dobiva več elektrike,« pravi Bosmans. 

Prek molitve v naše življenje posije luč in v tej luči tudi na življenje gledamo drugače. FOTO: Tatjana Splichal

Molitev v Svetem pismu 

Povabilo k molitvi najdemo na več mestih v Svetem pismu, poglejmo, kako nas k molitvi vabi Jezus sam: 

»Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo« (Mt 5,44). 

»In kadar molite, ne bodite kakor hinavci. Ti namreč radi molijo stoje po shodnicah in vogalih glavnih ulic, da se pokažejo ljudem. Resnično, povem vam: dobili so svoje plačilo. Kadar pa ti moliš, pojdi v svojo sobo, zapri vrata in môli k svojemu Očetu, ki je na skrivnem. In tvoj Oče, ki vidi na skrivnem, ti bo povrnil. Pri molitvi pa ne blebetajte kakor pogani; mislijo namreč, da bodo uslišani, če bodo veliko govorili. Ne postanite jim podobni, saj vaš Oče ve, česa potrebujete, preden ga prosite. Vi torej molíte takóle: Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime …« (Mt 6,5-9). 

Sveto pismo je pravi zaklad. FOTO: Tatjana Splichal

»Bedite in molíte, da ne pridete v skušnjavo! Duh je sicer voljan, a meso je slabotno« (Mt 26,41). 

»Zato vam pravim: Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da ste že prejeli, in se vam bo zgodilo« (Mr 11,24). 

Ključne sestavine 

Za molitev potrebujemo čas, mir, tišino in zbranost. Nekaj, česar nam v današnjem svetu že kar kronično primanjkuje. 

Mi pa se ne prepustimo toku tega sveta, ampak si redno vzemimo čas za molitev, saj je molitev ena izmed največjih dragocenosti v našem življenju. Phil Bosmans je prepričan: »Ptica je ptica, če leta. Roža je roža, če cveti. Človek je človek, če moli.« 


Nalaganje
Nazaj na vrh