Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Človek ne more izvajati dobrodelnosti, če ne živi v Kristusu in v Cerkvi’

Objava: 29. 04. 2010 / 06:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Človek ne more izvajati dobrodelnosti, če ne živi v Kristusu in v Cerkvi’

Papež Benedikt XVI. je svojo včerajšnjo katehezo na splošni avdienci na Trgu svetega Petra posvetil svetemu Leonardu Murialdu in svetemu Jožefu Cottolengu

Papež Benedikt XVI. je svojo včerajšnjo katehezo na splošni avdienci na Trgu svetega Petra posvetil dvema italijanskima svetniškima duhovnikoma iz 19. stoletja, svetemu Leonardu Murialdu in svetemu Jožefu Cottolengu, ter ju vsem duhovnikom postavil za zgled. Ta sveta duhovnika sta svoje poslanstvo živela v popolnem darovanju svojega življenja revnim in zapostavljenim, globoko korenino in neizčrpni vir za svoje delovanje pa sta vedno našla v njunem odnosu z Bogom. Črpala sta iz njegove ljubezni, in to v trdnem prepričanju, da človek dobrodelnosti ne more izvajati, če ne živi v Kristusu in v Cerkvi, je poudaril sveti oče. Naj zgled teh dveh velikih duhovnikov, je nadaljeval, še naprej navdihuje in razsvetljuje poslanstvo številnih duhovnikov, ki se velikodušno predajajo Bogu in ovcam, ki so jim zaupane. Naj jim pomagata, da se bodo Bogu in bližnjemu darovali z veseljem in velikodušnostjo.

Kot so poročali pri vatikanskem radiu, je Benedikt XVI. ob koncu kateheze v različnih svetovnih jezikih pozdravil na trgu zbrane romarje, med katerimi je bila tudi skupina slovenskih vernikov. Papež jih je pozval, naj sledijo navdihom Svetega Duha, ter jim podelil svoj blagoslov.

O svetem Leonardu Murialdu je sveti oče dejal, da je jedro njegove duhovnosti vera v usmiljeno Božjo ljubezen. Bog je Oče, ki je vedno dober, potrpežljiv in velikodušen, uči sveti Leonard Murialdo, ter ki svoje veliko in neizmerno usmiljenje kaže v odpuščanju. Sveti Leonard Murialdo je svoje duhovniško poslanstvo živel kot brezplačni dar Božje usmiljenosti, s čutom hvaležnosti, veselja in ljubezni, je dejal papež in dodal, da je ta svetnik ustanovil Torinsko družbo svetega Jožefa, svoje sobrate duhovnike pa ves čas opominjal, naj bo njihovo duhovniško življenje v skladu s prejetim zakramentom. Božja ljubezen in ljubezen do Boga – to je bila moč Murialdove poti k svetosti - zakon njegovega duhovništva, nagloblji smisel njegovega apostolata med mladimi reveži in vir njegove molitve, je poudaril papež, in vernikom pojasnil, da se je sveti Leonard Murialdo posvečal predvsem vzgoji in pastoralni skrbi za revno in prikrajšano mladino.

Drugi pomembni apostol dobrodelnosti, ki ga je včeraj vernikom predstavil papež, pa je sveti Jožef Cottolengo, ki se je rodil leta 1786 v italijanskem mestecu Bra. V Torinu je ustanovil Hišico Božje previdnosti, kjer so številni duhovniki in verniki laiki pomagali pomoči potrebnim. Sicer je svetega Jožefa usmiljenja in dobrotljivosti do bolnikov ter revnih naučila že mati, posebej pa se jim je posvetil potem, ko je leta 1818 postal kanonik v cerkvi svetega Rešnjega telesa v Torinu. Nekaj let kasneje, ko se je srečal z neko francosko družino, katere mati je bila hudo bolna in je nikjer niso hoteli sprejeti, je začutil, da mora ljudem, ki nimajo nikogar in si ne morejo pomagati, zagotoviti zatočišče. Cottolengo je najprej vzel v najem dve sobi blizu torinske cerkve svetega Rešnjega telesa, leta 1832 pa kočico v kraju Valdocco pred mestom in jo poimenoval Hišica božje previdnosti.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh