Zapri
Iskanje

ComECE: Brexit kot priložnost za novo dinamiko v Evropi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 02. 2020 / 09:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2020 / 11:29
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

ComECE: Brexit kot priložnost za novo dinamiko v Evropi

ComECE: Brexit kot priložnost za novo dinamiko v Evropi
Izstop VB bi lahko okrepil občutek občestvenosti med Evropejci.

Foto: Vatican Media

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE) v dokončnem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske zveze vidi priložnost za nov zagon v Evropi. Brexit bi lahko sprožil »novo dinamiko med evropskimi narodi in v Evropi okrepil občutek občestvenosti,« so minuli konec tedna sporočili s sedeža ComECE v Bruslju. »Žal nam je, toda Katoliška cerkev v Evropi kot zagovornica mnenjske svobode in demokracije spoštuje voljo, ki so jo britanski državljani izrazili z referendumom leta 2016,« so škofje zapisali v izjavi za javnost.

Čeprav Združeno kraljestvo ni več del Evropske zveze, še naprej ostaja del Evrope. »Zato je odločilnega pomena, da še naprej negujemo dobre medsebojne odnose,« menijo škofje. Škofovske konference Združenega kraljestva kot opazovalke ostajajo del ComECE.

Komisija škofovskih konferenc pri Evropski zvezi v letošnjem marcu obhaja 40-letnico delovanja. Ob tej priložnosti se je predsednik ComECE kardinal Jean-Claude Hollerich minuli teden srečal s papežem Frančiškom.


Foto: Vatican Media

Kardinal Nichols: kljub Brexitu premagajmo delitve v državi

Predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, kardinal Vincent Nichols, pa je Britance ob dokončnem izstopu iz Evropske zveze spodbudil, naj »premagajo razlike v državi, ki so se pokazale na številnih ravneh naše družbe«. Kardinal Nichols v izjavi za javnost poudarja potrebo po večji odprtosti in ljubezni do bližnjega v vsakdanjem življenju. Vsak posameznik mora občutiti dolžnost, da s »prijateljskimi gestami, kot dober sosed, z odprtostjo do tujcev in skrbjo za najšibkejše člane družbe« prispeva k blaginji vseh in pomaga pri premagovanju razlik, je prepričan westminstrski nadškof.

Po podatkih Škofoskih konferenc Anglije in Walesa ter Škotske Katoliška cerkev v Združenem kraljestvu šteje okoli šest milijonov članov. Sestavlja jo 30 škofij in okoli 3.000 župnij. Severna Irska je politično del Združenega kraljestva, katoliška cerkvena hierarhija pa jo uvršča v Irsko škofovsko konferenco.


Papeški nuncij v Združenem kraljestvu se umika s položaja

Dan pred dokončno izvedno Brexita pa je papež Frančišek sprejel odstop svojega veleposlanika v Združenem kraljestvu, so ob koncu tedna sporočili iz Vatikana. Papeški nuncij nadškof Edward Joseph Adams je 24. avgusta lani dopolnil 75 let in ob tej priložnosti, kot je v navadi, svetemu očetu ponudil svoj odstop. Američan Adams je bil leta 2017 kot prvi neevropski predstavnik Svetega sedeža poslan v London. Njegov naslednik še ni bil imenovan.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Duhovna rast
21,00€ Poglej izdelek: Prenovitev
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close