Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ComECE: EU mora na COP26 postaviti višja merila

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 10. 2021 / 13:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
ComECE: EU mora na COP26 postaviti višja merila
Predsednik ComECE kardinal Jean-Claude Hollerich FOTO: Tatjana Splichal

ComECE: EU mora na COP26 postaviti višja merila

Pred začetkom podnebne konference v Glasgowu katoliški škofje Evropske unije pozivajo k postavitvi višjih meril na področju okoljevarstva.

Glede napovedanega zmanjševanja količine izpušnih plinov je potrebnih še več prizadevanj na vseh ravneh, je po navedbah spletnega portala Vatican News v včerajšnjem pismu vodstvom evropskih ustanov zapisal predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), kardinal Jean-Claude Hollerich.

Kardinal je med drugim izrazil zahtevo po takojšnjem prenehanju vlaganj v infrastrukturo fosilnih energetskih virov ter odločno prekinitev subvencij za fosilna goriva in podnebju škodljivo poljedelstvo.

Konferenca COP26 bo »trenutek resnice« za vse

Evropska unija se podnebnega vrha, ki se začenja v nedeljo, udeležuje kot skupna pogajalka za vseh 27 držav članic. Kardinal Hollerich je poudaril, da morajo prispevki unije odsevati odgovornost celotne Evrope. Zahtevane so višje ambicije tako od skupnosti kot od posameznikov. »Naša skupna odgovornost je, da korenito spremenimo svoj življenjski slog, da končamo nepremišljeno potrošništvo in pretirano izčrpavanje zemeljskih virov,« je zapisal kardinal. Najti pot, da segrevanje zemlje ohranimo pod 1,5 stopinje Celzija, je imenoval »moralni imperativ«. Konferenca COP26 bo »trenutek resnice« za vse.

Najti pot, da segrevanje zemlje ohranimo pod 1,5 stopinje Celzija, je naš moralni imperativ.

Kardinal Hollerich je kot predstavnik katoliških škofovskih konferenc pri Evropski uniji izrecno izrazil zahtevo, da mora unija ohraniti obstoječe obljube glede podnebnega financiranja ter se ob tem zavezati za poravnavo izgub in škode, povzročene zaradi podnebnih sprememb v revnih državah. Finančna in tehnološka podpora globalnemu jugu je »vprašanje temeljne pravičnosti« in poravnava »okoljskih dolgov« bogatih držav.

Industrijske države zamujajo

Po finančnem načrtu, objavljenem v začetku tedna, industrijske države precej zaostajajo za samozastavljenim ciljem, da bodo za podnebne projekte v državah v razvoju letno namenile sto milijard ameriških dolarjev. Le okoli četrtina doslej 80 milijard je bila namenjena ukrepom za prilagajanje podnebnim spremembam. Odškodnine za vse pogostejše naravne katastrofe v tej vsoti niso predvidene.

Podnebni ukrepi nič ne koristijo, če jih države ne morejo dejavno izvajati.

Kardinal Hollerich je Evropo opozoril na odvisnost napovedanih ciljev in politike. Podnebni ukrepi nič ne koristijo, če jih države ne morejo dejavno izvajati. Rešitve za okoljsko krizo morajo hoditi z roko v roki z rešitvami za družbene in gospodarske probleme. Luksemburški nadškof je spomnil še na pravice staroselcev in območnih skupnosti pri prizadevanjih za podnebno zaščito in raznolikost vrst.

Nalaganje
Nazaj na vrh