Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ComECE odločno proti splavu kot »temeljni pravici«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 02. 2022 / 11:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 11:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
ComECE odločno proti splavu kot »temeljni pravici«
Škofje izpostavljajo potrebo po nudenju boljše pomoči ženskam, ki se znajdejo v stiski, in njihovim nerojenim otrokom. FOTO: Pixabay

ComECE odločno proti splavu kot »temeljni pravici«

Tudi evropski škofje so se odločno uprli pobudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, naj se v listino EU o temeljnih pravicah vključi »pravica« do splava, s pojasnilom, da je to v nasprotju z vsemu temeljnimi vrednotami Evropske unije in bi pomenilo nepravično zakonodajo brez etičnih utemeljitev.

Evropski škofje so izrazili globoko zaskrbljenost nad pobudo francoskega predsednika in ji odločno nasprotujejo, poroča spletni portal Vatican News. Macron je ob nastopu predsedovanja Svetu Evropske unije, ki ga je Francija prevzela od Slovenije, kot eno temeljnih nalog navedel spremembo listine EU o temeljnih pravicah in se ob tem zavzel, da bi vanjo vnesli pravico do splava.

Skrb za ženske, ki so v težkem položaju ali stiski zaradi nosečnosti, je osrednji del diakonskega služenja Cerkve in mora biti tudi dolžnost, ki jo opravljajo naše družbe.

Evropski škofje, povezani v Komisiji škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), so ob tem spregovorili o tragediji in zapletenosti razmer, v kakršnih se znajdejo matere, ki premišljujejo o splavu. Škofje ob tem izpostavljajo potrebo po nudenju boljše pomoči ženskam, ki se znajdejo v stiski, ter njihovim nerojenim otrokom, in poudarjajo, da je »skrb za ženske, ki so v težkem položaju ali stiski zaradi nosečnosti, osrednji del diakonskega služenja Cerkve in mora biti tudi dolžnost, ki jo opravljajo naše družbe«.

»Pravica« do splava ne obstaja

ComECE opozarja, da s pravnega vidika v evropskih in mednarodnih zakonodajah pravica do splava sploh ne obstaja. Zato je poskus za tovrstno spremembo »ne le v nasprotju s temeljnimi evropskimi prepričanji in vrednotami, temveč bi pomenilo tudi nepravično zakonodajo brez kakršnih koli etičnih utemeljitev, ki bi nenehno povzročala spore med državljani Evropske unije«.

Evropski škofje svarijo pred ideološkim vsiljevanjem.

Evropski škofje svarijo pred ideološkim vsiljevanjem, rekoč, da bi moralo evropsko vključevanje vedno negovati in spodbujati spoštovanje do različnih istovetnosti. V tem smislu predloga francoskega predsednika za vnos te domnevne pravice ne moremo razumeti kot »dih novega življenja v naše temeljne pravice«.

Evropske vrednote spodbujajo spoštovanje za dostojanstvo vseh

Škofje se v nadaljevanju svojega zapisa strinjajo s predsednikom Macronom glede pomena varovanja in spodbujanja vrednot Evropske unije, ob čemer ugotavljajo, da je Cerkev že od vsega začetka budno spremljala in podpirala proces evropskega vključevanja in združevanja.

Ob tem izpostavljajo, da je ena temeljnih vrednot spoštovanja dostojanstva vsake osebe, na vseh življenjskih stopnjah, še posebej v primeru popolne ranljivosti, kar velja za nerojene otroke.

Cerkev je že od vsega začetka budno spremljala in podpirala proces evropskega vključevanja in združevanja.

Na podlagi tega humanističnega izročila, pišejo pri ComECE, so se ustanovni očetje Evropske unije zavedali temeljnega pomena neodtujljivega dostojanstva človeške osebe in skupnosti kot osnove za vzpostavitev unije.

Nalaganje
Nazaj na vrh