Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Macron bi pravico do splava vključil v listino EU o temeljnih pravicah

Objava: 20. 01. 2022 / 14:46
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2022 / 16:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Macron bi pravico do splava vključil v listino EU o temeljnih pravicah
Francoski Predsednik Emmanuel Macron za vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah. FOTO: Mathieu CUGNOT/EP

Macron bi pravico do splava vključil v listino EU o temeljnih pravicah

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je ob predstavitvi prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU zavzel za spremembo listine EU o temeljnih pravicah. Vanjo bi vključil pravico do splava. Predstavniki Pohoda za življenje: predlog ima lahko tragične posledice.

Potem ko je Francija s 1. januarjem od Slovenije prevzela predsedovanje Svetu EU, je francoski predsednik Emmanuel Macron poslancem Evropskega parlamenta v Strasbourgu v sredo predstavil prednostne naloge polletnega predsedovanja.

Med drugim se je zavzel za posodobitev listine EU o temeljnih pravicah: »Listino moramo posodobiti, da bo bolj jasna glede priznavanja pravice do splava in glede varovanja okolja.« 

Kaj pravi pro-life predsednica Evropskega parlamenta

Razpravo o možnosti vključitve pravice do umetne prekinitve nosečnosti v evropsko listino je Macron odprl le dan potem, ko je bila za novo predsednico evropskega parlamenta izvoljena Maltežanka Roberta Metsola, ki velja za zagovornico pravice do življenja.

Po izvolitvi na položaj je Metsola sicer za Euronews izjavila, da bo morebitno večinsko podporo pravici do splava v Evropskem parlamentu spoštovala. »Stališče parlamenta je nedvoumno in jasno in tako je tudi moje stališče,« je dejala.  

Listina omenja pravico do življenja, ne splava

Listina EU o temeljnih pravicah, ki so jo države članice ratificirale leta 2000, omenja pravico do življenja, medtem ko splava ne omenja. V 2. členu piše: »Vsakdo ima pravico do življenja« in »Nihče ne sme biti obsojen na smrtno kazen ali usmrčen«.

Evropski parlament je sicer lani junija izglasoval resolucijo, v kateri je reproduktivne pravice žensk razglasil za človekove pravice. S tem je države članice EU pozval, da ženskam zagotovijo dostop do varne in legalne prekinitve nosečnosti.

Večina držav članic EU sicer dovoljuje umetno prekinitev nosečnosti, izjemi sta le Poljska in Malta, ki imata močno pro-life politiko.

Urša Cankar Soares: Pozivamo vse, da storimo kar je v naši moči, da Evropska unija tega grozljivega določila ne bo sprejela. FOTO: Tatjana Splichal



Urša C. Soares: Zakaj pravica do življenja ne velja za nerojene?

Predlog francoskega predsednika ima lahko zelo tragične posledice, je v odzivu za spletno Družino opozorila predstavnica civilne iniciative Pohod za življenje Urša Cankar Soares. Njen odziv objavljamo v celoti:

»Amerika je tik pred preobrnitvijo zloglasnega zakona Roe proti Wade, Poljska je zaščitila nerojene otroke s posebnimi potrebami. Jasno je, da vse borbota. Ko z različnih koncev sveta prihaja do podobnih spoznanj, da je s pravico do splava nekaj hudo narobe, se lahko le veselimo. Kajti to je resnica. 

Seveda je potemtakem logična posledica, da bodo tisti, ki zavedeno mislijo, da je vzeti življenje rastočemu človeku pravica, še toliko bolj, če so na položajih, pritisnili na vso silo. Vidijo, da se jim trese pod nogami, zato želijo nekaj trdne opore in reči, da je nekaj ustavno se sliši zelo trdno. 

Vedno znova se moramo vprašati; ali v maternici raste človek, je živ in ima pravico do življenja? Ta pravica je pred pravico drugega, da temu, že živečemu človeku, vzame življenje. Smrt nerojenega otroka ni pravica njegove matere. Vsi dokumenti o človekovih pravicah imajo določilo, da je človekovo življenje nedotakljivo. Vse evropske države imajo prepoved smrtne kazni. Zakaj vse to ne velja za nerojenega otroka? Vsa znanstvena dejstva kažejo, da je nerojeni otrok človek, tako kot mi. Ima roke, nove, glavo, srce, ki bije, čuti bolečino ... Staršem v stiski je treba pomagati. Splav ni nikakršna pomoč. Je nesreča, je travma. 

Seveda ima lahko tak predlog, kot ga predlaga francoski predsednik, zelo tragične posledice. Ženska in moški, ki intuitivno čutita, da ni prav, da končata življenje svojemu otroku, se bosta zagotovo hitreje odločila za splav, če vesta, da zakon to dopušča. Oziroma je to zapisano v ustavo. To je dejstvo, zato v civilni iniciativi Pohod za življenje obsojamo tak poizkus in pozivamo vse, da storimo kar je v naši moči, da Evropska unija tega grozljivega določila ne bo sprejela.«

Nalaganje
Nazaj na vrh