Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od zagovornice splava do borke za pravice nerojenih

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 30. 09. 2020 / 13:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2020 / 07:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od zagovornice splava do borke za pravice nerojenih

Od zagovornice splava do borke za pravice nerojenih

Urša Cankar Soares vabi: Pohod za življenje je priložnost za odpiranje tabu teme.

Urša Cankar Soares vabi k udeležbi na sobotnem Pohodu za življenje. Foto: Tatjana Splichal

Potem ko je bil maja zaradi karantene odpovedan, bo v soboto, 3. oktobra, dopoldan v Ljubljani potekal Pohod za življenje. Izvedli ga bodo v skladu s predpisi, ki veljajo v času epidemije in navodili NIJZ, tako da bo varno za vse udeležence. Za pravice nerojenih otrok se bodo sprehodili od cerkve Sv. Jakoba do Prešernovega trga.

»Želimo si, da bi se dvignila zavest, da moramo biti zagovorniki nerojenih otrok in njihovih mater. Se mi zdi, da je tudi med kristjani to še vedno tabu tema, ki se jo s tem dogodkom lahko vsaj malo lotimo,« k udeležbi spodbuja koordinatorica organizacijskega odbora Urša Cankar Soares.

Urša je z vero odkrila tudi pomen zagovorništva življenja

Urša Cankar Soares, ki v svoji mladosti ni imela izkušnje življenja v globoki veri in se je kot najstnica začela od Cerkve oddaljevati, je pri svojih 24 letih doživela posebno milost. Na povabilo sodelavke se je udeležila romanja v Rim, kjer je doživela popolno spreobrnjenje. »Vera mi je bila dana,« je dejala v pogovoru za tednik Družina.

Ko se je vrnila, je prek literature začela odkrivati Boga, o katerem se prej nikoli ni spraševala. Obsk svete maše je postala njen vsakdanji privilegij, pridružila se je skupnosti Emanuel in se za eno leto udeležila misijona v Rimu, kjer je odkrivala Boga in spoznala tudi moža.


Foto: Tatjana Splichal

Prek vere je odkrila tudi pomen zagovorništva svetosti življenja. Vprašanju do pred nekaj leti ni namenjala nobene pozornosti, prizna. »Živela sem zelo posvetno življenje, uporabljala sem kontracepcijo, vzela sem jutranjo tabletko. Nisem vedela, da so to abortivne stvari. Poleg tega me veže izkušnja s prijateljico, ki se mi je kar dvakrat zaupala, da bo naredila splav,« je dejala.

Ko je v rokah držala svojega prvorojenca, je spoznala, kako je resnično vsako življenje božje stvarstvo. Spreobrnjenje je doživela ob poslušanju številnih pričevanj žensk z izkušnjo umetne prekinitve nosečnosti. Danes sanja, da bi lahko nekega dne pestovala otroka, »ki bi bil rešen z našim trudom«.

Lepa priložnost za odpiranje tabu teme

Lani se je Urša na povabilo p. Tadeja Strehovca vključila v Organizacijski odbor Pohoda za življenje in postala njegova koordinatorica. Dogodek, ki se ga v ZDA vsako leto udeleži več deset tisoč ljudi, je po njenih besedah za vse, posebno pa za družine lahko lepa priložnost, da doma spregovorijo o tej temi. Ob tem poudarja, da je svojo udeležbo treba najaviti. Več informacij, najdete TUKAJ.

Kdor se dogodka ne more udeležiti, je povabljen, da se združi v molitvi.


Pohod za življenje v Berlinu. Vir: 24kul.si

***
Celotno pričevanje Urše Cankar Soares je objavljen v novi številki tednika Družina (40/2020).

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh