Zapri
Iskanje

Cerkev pozdravlja izvolitev Roberte Metsola za predsednico Evropskega parlamenta

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 01. 2022 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2022 / 07:47
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Cerkev pozdravlja izvolitev Roberte Metsola za predsednico Evropskega parlamenta

Cerkev pozdravlja izvolitev Roberte Metsola za predsednico Evropskega parlamenta
Roberta Metsola, nova predsednica Evropskega parlamenta. FOTO: Vatican Media
Kardinal Jean-Claude Hollerich, luksemburški nadškof in predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji (ComECE), od nove predsednice Evropskega parlamenta Roberte Metsola pričakuje, da si bo prizadevala za približanje javnih ustanov evropskim državljanom in dejavno udeležbo mladih v evropski politiki.

Kot je po navedbah spletnega portala Vatican News zapisal kardinal, so škofje že imeli priložnost sodelovati z Metsolovo in spoznati njene lastnosti: nova predsednica Evropskega parlamenta je »čudovita oseba, ki bo zagotovo lahko odlično opravljala to pomembno institucionalno vlogo«. Katoliška cerkev se veseli »nadaljnjega sodelovanja v skupno dobro, da bi javne ustanove približali evropskim državljanom, da bi mladi postali dejavni udeleženci evropske politike ter da bi spodbujali politike, v središču katerih so človek, družina in občestvo,« je v Bruslju pojasnil predsednik ComECE.

Roberta Metsola je čudovita oseba, ki bo zagotovo lahko odlično opravljala to pomembno institucionalno vlogo.

43-letna krščanska demokratka z Malte je bila minuli torek izvoljena za naslednico pokojnega Davida Sassolija. Je tretja ženska na tem položaju in najmlajša kandidatka. Komisija škofovskih konferenc pri Evropski uniji skrbi za dialog med Katoliško cerkvijo ter evropskimi ustanovami v Bruslju in Strasbourgu.

Metsolovi voščili tudi domači škofje

Voščila ob izvolitvi Metsolove se vrstijo tudi iz Katoliške cerkve v njeni domovini Malti: nadškof Charles Scicluna je na družbenem omrežju Twitter političarki zagotovil svoje molitve. Škofje najmanjše države članice Evropske unije s 515.000 prebivalci so ob tej priložnosti dali izjavo za javnost, v kateri so izrazili upanje, da bo Evropa s pomočjo Metsolove spodbujala spoštovanje demokracije, pravne države, človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter svobode in enakopravnosti vseh evropskih državljanov, predvsem tistih, ki tovrstno zaščito najbolj potrebujejo.

Izvolitev nove predsednice Evropskega parlamenta je dobro znamenje in dobra izbira za vse.

Malteški pomožni škof Joseph Galea-Curmi, delegat Malte pri ComECE, pa je v pogovoru za Vatican News poudaril, da je izvolitev nove predsednice Evropskega parlamenta »dobro znamenje in dobra izbira« za vse. Po njegovih besedah Roberta Metsola dobro usklajuje vlogo matere in resno zavezanost politiki, ki je močno povezana z evropskimi vrednotami demokracije, spoštovanja človekovih pravic in manjšin.

Škof Galea-Curmi je prepričan, da je to korak naprej na področju »skupnega dela« glede velikih izzivov za staro celino, med katerimi je omenil migracije in ob tem poudaril, da človeških življenj ni mogoče prezreti ali odrinjati na rob. Spomnil je na antipolitiko, ki še ni zastarel pojav, ter pozval k vrnitvi h koreninam izkušenj evropskega povezovanja, k temeljnim, krščanskim vrednotam, ki so po besedah malteškega pomožnega škofa edini temelj, iz katerega se lahko znova rodi novo upanje za Evropo in predvsem za ženske, ki skupaj z mladimi plačujejo najvišjo ceno zaradi brezposelnosti, socialnih neenakosti in diskriminacij.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh