Zapri
Iskanje

Rekviem v Rimu: ganljivo slovo od evropskega politika Sassolija

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 01. 2022 / 10:23
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2022 / 10:29
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Rekviem v Rimu: ganljivo slovo od evropskega politika Sassolija

Rekviem v Rimu: ganljivo slovo od evropskega politika Sassolija
Žalne slovesnosti v baziliki Svete Marije Angelske in mučencev z okoli 300 navzočimi so se udeležili najuglednejši politiki iz vse Evrope. FOTO: Vatican Media
Italija se je včeraj z državniškim pogrebom poslovila od predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija, ki je po hudi bolezni preminil minuli torek.

Žalne slovesnosti v baziliki Svete Marije Angelske in mučencev z okoli 300 navzočimi so se udeležili najuglednejši politiki iz vse Evrope, poroča spletni portal Vatican News. Med žalujočimi sta bila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. V imenu Vatikana se je pogreba udeležil »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher.

Pokojni predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. FOTO: Vatican Media

Služabnik Evrope

Rekviem je obhajal nekdanji sošolec pokojnega: bolonjski kardinal Matteo Zuppi. Krsto s posmrtnimi ostanki je prekrivala evropska zastava. »David nam pomaga videti nebesa,« je v nagovoru dejal kardinal. Sassoli je bil »prepričan kristjan«, ki je služil Evropi in si nenehno prizadeval za skupno dobro. »Na sproščen način je spoštljivo in verodostojno posredoval različne informacije,« tako kardinal Zuppi. Svojo bolezen je politik po kardinalovih besedah sprejel, »ne da bi s tem kogar koli obremenjeval«.

Sassoli je svojo bolezen sprejel, ne da bi s tem kogar koli obremenjeval.

Presenetljiva vest o smrti socialnega demokrata iz Firenc in nekdanjega časnikarja italijanske RAI Sassolija je v njegovi domovini Italiji in po vsej Evropi sprožila veliko žalosti in sočutja do njegovih najbližjih. Sassoli je umrl minuli torek v bolnišnici v italijanskem Avianu »po hujših zapletih zaradi odpovedi imunskega sistema«.

Papeževo sožalje

Sožalni telegram je svojcem pokojnega med drugimi poslal tudi papež Frančišek, ki je Italijana označil kot »z upanjem in ljubeznijo do bližnjega prežetega vernika, verodostojnega časnikarja in uglednega politika«. »Družbeno angažirani mož«, je v papeževem imenu zapisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, »si je na javnem in odgovornem položaju na miren in spoštljiv način prizadeval za skupno dobro.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh