Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rekviem v Rimu: ganljivo slovo od evropskega politika Sassolija

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 01. 2022 / 10:23
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2022 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rekviem v Rimu: ganljivo slovo od evropskega politika Sassolija
Žalne slovesnosti v baziliki Svete Marije Angelske in mučencev z okoli 300 navzočimi so se udeležili najuglednejši politiki iz vse Evrope. FOTO: Vatican Media

Rekviem v Rimu: ganljivo slovo od evropskega politika Sassolija

Italija se je včeraj z državniškim pogrebom poslovila od predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija, ki je po hudi bolezni preminil minuli torek.

Žalne slovesnosti v baziliki Svete Marije Angelske in mučencev z okoli 300 navzočimi so se udeležili najuglednejši politiki iz vse Evrope, poroča spletni portal Vatican News. Med žalujočimi sta bila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. V imenu Vatikana se je pogreba udeležil »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher.

Pokojni predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. FOTO: Vatican Media

Služabnik Evrope

Rekviem je obhajal nekdanji sošolec pokojnega: bolonjski kardinal Matteo Zuppi. Krsto s posmrtnimi ostanki je prekrivala evropska zastava. »David nam pomaga videti nebesa,« je v nagovoru dejal kardinal. Sassoli je bil »prepričan kristjan«, ki je služil Evropi in si nenehno prizadeval za skupno dobro. »Na sproščen način je spoštljivo in verodostojno posredoval različne informacije,« tako kardinal Zuppi. Svojo bolezen je politik po kardinalovih besedah sprejel, »ne da bi s tem kogar koli obremenjeval«.

Sassoli je svojo bolezen sprejel, ne da bi s tem kogar koli obremenjeval.

Presenetljiva vest o smrti socialnega demokrata iz Firenc in nekdanjega časnikarja italijanske RAI Sassolija je v njegovi domovini Italiji in po vsej Evropi sprožila veliko žalosti in sočutja do njegovih najbližjih. Sassoli je umrl minuli torek v bolnišnici v italijanskem Avianu »po hujših zapletih zaradi odpovedi imunskega sistema«.

Papeževo sožalje

Sožalni telegram je svojcem pokojnega med drugimi poslal tudi papež Frančišek, ki je Italijana označil kot »z upanjem in ljubeznijo do bližnjega prežetega vernika, verodostojnega časnikarja in uglednega politika«. »Družbeno angažirani mož«, je v papeževem imenu zapisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, »si je na javnem in odgovornem položaju na miren in spoštljiv način prizadeval za skupno dobro.«

Nalaganje
Nazaj na vrh