Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Smrt Davida Sassolija: velika izguba za italijansko katoliško občestvo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 01. 2022 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba, Politika
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2022 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Smrt Davida Sassolija: velika izguba za italijansko katoliško občestvo
Papež Frančišek je Davida Sassolija nazadnje sprejel v avdienco junija 2021. FOTO: Vatican Media

Smrt Davida Sassolija: velika izguba za italijansko katoliško občestvo

Ob smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija se v svetu vrstijo sožalne izjave, mnogi posamezniki in ustanove pa so včeraj počastili spomin na »velikega Evropejca«.

Sožalni telegram svojcem pokojnega je med drugim poslal tudi papež Frančišek. V zapisu, naslovljenem na Sassolijevo vdovo Alessandro Vittorini, pod katerim je podpisan vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, je pokojnega italijanskega politika označil kot »z upanjem in ljubeznijo do bližnjega prežetega vernika, verodostojnega časnikarja in uglednega politika«. »Družbeno angažirani mož« si je na javnem in odgovornem položaju na miren in spoštljiv način prizadeval za skupno dobro,« je v imenu svetega očeta zapisal vatikanski državni tajnik. Frančišek je svojcem pokojnega Sassolija, vdovi Alessandri in dvema otrokoma, izrekel iskreno sožalje in jim zagotovil duhovno bližino v času žalovanja.

David Sassoli si je na javnem in odgovornem položaju na miren in spoštljiv način prizadeval za skupno dobro.

Za »velikim Evropejcem« žaluje tudi človekoljubna organizacija Caritas Europa in njen predsednik Michael Landau. Politik je bil »globoko ukoreninjen v vrednote«, »z budnim srcem za socialo, širokim pogledom onkraj evropskih meja in posebno pozornostjo za vse na rob odrinjene ter vse tiste ljudi, ki jim ne gre dobro,« je Landau zapisal na družbenem omrežju Twitter: »Prizadeval se je za zastonjsko ljubezen in solidarnost.«

David Sassoli, pokojni predsednik Evropskega parlamenta. FOTO: Vatican Media

Sassoli in papež: podobna stališča o pomembnih vprašanjih

65-letni David Sassoli je umrl včeraj v zgodnjih jutranjih urah v bolnišnici v mestu Aviano na severu Italije. V bolnišnico so ga znova prepeljali konec lanskega decembra, vzrok za hospitalizacijo pa so bili »hudi zapleti zaradi oslabljenega imunskega sistema«.

Italijanski politik je lansko leto dva meseca preživel v bolniškem staležu zaradi hude pljučnice, suma na koronavirusno bolezen pa takrat niso potrdili. Decembra lani je socialni demokrat iz Firenc in dejavni katoličan napovedal, da se v letošnjem januarju ne bo več potegoval za položaj predsednika Evropskega parlamenta, za svojo odločitev pa je tedaj navedel politične razloge.

Le če bomo odpravili družbene neenakosti, bo lahko Evropa uspešno premagala koronakrizo.

Sassoli in papež Frančišek sta imela veliko podobnih stališč o pomembnih vprašanjih. Med avdienco junija lani sta med drugim govorila o zaščiti najšibkejših članov družbe. Le če bomo odpravili družbene neenakosti, bo lahko Evropa uspešno premagala koronakrizo, je Sassoli sporočil po »zelo pomembnem« srečanju v Vatikanu. Ob 85. rojstnem dnevu svetega očeta je politik Frančiškov pontifikat označil kot »nauk, ki nagovarja ves svet«.

V pogovoru s papežem Frančiškom. FOTO: Vatican Media

Žalna slovesnost v petek v rimski baziliki

Žalna slovesnost za pokojnega predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija je napovedana v petek opoldne v rimski cerkvi Svete Marije Angelske in mučencev (Santa Maria degli Angeli e dei Martiri), kot je sinoči sporočil tiskovni predstavnik iz Bruslja. Že jutri, v četrtek, se bodo lahko Italijani in vsi žalujoči od politika poslovili na rimskem Kapitolu.

Žalna slovesnost za pokojnega Sassolija je napovedana v petek opoldne v rimski cerkvi Svete Marije Angelske in mučencev.

Pogrebna slovesnost za Sassolija bo na sedežu mestne uprave v Rimu v dvorani »Sala della Protomoteca«. V neposredni bližini je bila leta 1957 podpisana Rimska pogodba, med drugim o ustanovitvi Evropske gospodarske skupnosti, ki je pozneje postala Evropska skupnost in danes Evropska unija. Bazilika Santa Maria degli Angeli je zrasla na ruševinah nekdanjih Dioklecijanovih term na današnjem Trgu republike (Piazza della Repubblica).

Zastave v Bruslju so včeraj vihrale na pol droga. FOTO: Vatican Media

Sožalje italijanskih škofov in ComECE

Tudi Italijanska škofovska konferenca je izrekla sožalje ob smrti dejavnega katoličana: »Katoliška skupnost Italije je izgubila pomembno osebnost, dobrosrčnega in zvestega človeka, na katerega so se lahko sklicevali tako italijanski kot evropski politiki,« so v svoji izjavi zapisali škofje in dodali, da si je Sassoli vedno prizadeval za solidarnejšo družbo, ki skrbi za svoje najšibkejše člane.

David Sassoli: izjemen Italijan in ponosen Evropejec, človek vrednot in dialoga.

Predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski uniji, kardinal Jean-Claude Hollerich, pa je pokojnega politika označil kot »izjemnega Italijana in ponosnega Evropejca«: David Sassoli je bil »človek vrednot in dialoga«, ki si je neutrudno prizadeval za izboljšanje demokratičnih ustanov in jih poskušal približati državljanom, tako kardinal Hollerich včeraj v Bruslju.

Predsednik ComECE je posebej izpostavil Sassolijeva prizadevanja za krepitev glasu mladih in v boju proti revščini. Kardinal je prepričan, da bodo mnogi mladi Evropejci nadaljevali njegovo zapuščino demokracije in solidarnosti.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh