Zapri
Iskanje

Ursula Von der Leyen ob smrti Sassolija: »Izguba velikega Evropejca«

Za vas piše:
M. M., M. M. Š.
Objava: 11. 01. 2022 / 09:32
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 11:32
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ursula Von der Leyen ob smrti Sassolija: »Izguba velikega Evropejca«

Ursula Von der Leyen ob smrti Sassolija: »Izguba velikega Evropejca«
David Sassoli je bil star 65 let. FOTO: Nik Jevšnik/STA
Nekaj po eni uri zjutraj je v Italiji umrl predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Vest o njegovi smrti je potrdil njegov tiskovni predstavnik Roberto Ciullo. Sassoli je imel sicer že dlje časa resne težave z zdravjem, lani septembra se je med drugim zdravil zaradi pljučnice.

Kot je na Twitterju še zapisal Ciullo, je Sassoli umrl v bolnišnici v Avianu. Od septembra se je boril s hudo boleznijo, vključno s pljučnico, večkrat je bil hospitaliziran, nazadnje 26. decembra, poroča POLITICO.

Umrl tik pred iztekom mandata

Sassoli je bil sicer nekdanji novinar in voditelj televizijskih novic, ki je svojo novinarsko kariero zamenjal za politično. Umrl je le nekaj dni pred iztekom mandata predsednika 705-članskega Evropskega parlamenta, ki naj bi naslednji teden v Strasbourgu izvolil njegovega naslednika. Sassoli je večino svojega mandata porabil za vodenje parlamenta skozi izredne težave zaradi pandemije koronavirusa, ki je za nekaj časa fizično ohromila delo v Bruslju in Strasbourgu.

Ursula von der Leyen: Izguba velikega Evropejca

Na smrt predsednika Evropskega parlamenta se je na Twitterju med drugim odzvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, kjer je zapisala: »Izražam globoko žalost zaradi izgube velikega Evropejca in ponosnega Italijana. David Sassoli je bil sočuten novinar, izjemen predsednik Evropskega parlamenta in v prvi vrsti drag prijatelj. Moje misli so z njegovo družino. Počivaj v miru, dragi David!«

Tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch Guillot se je na Sassolijevo smrt prav tako odzval na Twitterju: »Z veliko žalostjo oznanjamo smrt predsednika Davida Sassolija. Njegovi družini in vsem, ki so imeli veselje sodelovati z njim in ga poznati, izrekamo globoko sožalje.«

Slovenski predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju ob Sassolijevi smrti zapisal: »Žalostni smo zaradi smrti predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija. Naše misli in molitve gredo njegovi družini in prijateljem v tem zelo težkem trenutku.«

Pahor o Sassoliju: Velik demokrat in iskren Evropejec

Na vest o Sassolijevi se je odzval tudi predsednik države Borut Pahor: »Ob smrti predsednika Evropskega parlamenta in dragega prijatelja Davida Sassolija, v mojem imenu in imenu Republike Slovenije izražam sožalje družini in Evropskemu parlamentu. V našem spominu bo ostal zapisan kot velik demokrat in iskren Evropejec.«

Sassoli na avdienci pri papežu

Davida Sassolija je v njegovi funkciji predsednika Evropskega parlamenta lani junija v avdienco sprejel tudi papež Frančišek. Voditelj Katoliške cerkve in italijanski politik sta govorila o pobudah za pomoč ljudem v slehernem položaju, ne glede na to, kje so in v kakšnih razmerah živijo. Med temami njunega pogovora je bila migracijska politika, pa tudi Matićevo poročilo, ki med drugim splav označuje za »človekovo pravico«, o katerem so v Evropskem parlamentu glasovali le nekaj dni pred Sassolijevim obiskom v Vatikanu in ga tudi sprejeli.

Sassoli na avdienci pri papežu lani junija. FOTO: Vatican Media

Sassoli je ob tej priložnosti povedal, da je »to odločitev, ki ni obvezujoča, saj ni zakonodajni dokument, temveč zgolj priporočilo«. Gre za zagotovilo, je pojasnil Sassoli, »da bi vse države članice Evropske unije imele do neke mere podobne zakonodaje, v smislu, da ženska lahko svobodno izbira in da je pri tem poskrbljeno za njeno varnost«. Evropski škofje so omenjenemu poročilu odločno nasprotovali in evropskim poslancem pred glasovanjem priporočili, naj dokumenta ne potrdijo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh