Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada državljan Evrope 2021 Kristini Modic in dr. Samu Zveru [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 07. 2021 / 16:43
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2021 / 16:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nagrada državljan Evrope 2021 Kristini Modic in dr. Samu Zveru [VIDEO]
Nagrado podeljuje Evropski parlament. FOTO: Wikipedia

Nagrada državljan Evrope 2021 Kristini Modic in dr. Samu Zveru [VIDEO]

Evropski parlament je danes razglasil dobitnike nagrade državljan Evrope za leto 2021. Nagrado sta prejela predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic in predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana prof. dr. Samo Zver, so sporočili iz Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Kristina Modic in Samo Zver sta prejela nagrado za projekt "Za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom". Nagrajenca sta organizirala uspešno akcijo zbiranja sredstev za nakup aparatur za napredno zdravljenje raka, s katero sta spodbudila solidarnost ter poudarila pomen dostopnosti do javnih zdravstvenih storitev. Obenem je akcija tudi pomemben prispevek v uresničevanju načrta za boj proti raku EU.

O nagradi

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine. Med doslej nagrajenimi projekti so tudi takšni, ki so poudarjali socialne storitve in integracijo, izobraževanje, medkulturni dialog, umetnost in kulturo, varstvo okolja ter zgodovinski spomin.

V preteklih letih so nagrado državljan Evrope prejeli: 

  • 2012: dr. Lovro Šturm in Društvo Simbioza;
  • 2013: dr. Boris Pahor;
  • 2014: Alojz Rebula in dr. Spomenka Hribar; 
  • 2015: Drago Jančar in Tomo Križnar;
  • 2016: dr. Evgen Bavčar;
  • 2017: Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za program Starejši za starejše in
  • 2018: Čebelarska zveza Slovenije.

Podelitev bo 9. novembra

Nagrajenca so za prestižno nagrado Evropskega parlamenta predlagali evropski poslanke in poslanci iz Slovenije Ljudmila Novak, dr. Klemen Grošelj, Franc Bogovič. Tanja Fajon, dr. Milan Zver in Irena Joveva. Osrednja prireditev, na kateri bodo podelili nagrade za leti 2020 in 2021, bo 9. novembra v Bruslju.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh