Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Darilo za rojstni dan: Roberta Metsola tretja ženska na čelu evropskega parlamenta

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 01. 2022 / 12:21
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2022 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Darilo za rojstni dan: Roberta Metsola tretja ženska na čelu evropskega parlamenta
Roberta Metsola je ravno danes dopolnila 43 let. FOTO: Evropski parlament

Darilo za rojstni dan: Roberta Metsola tretja ženska na čelu evropskega parlamenta

Evropski parlament je za novo predsednico, naslednico nedavno umrlega Italijana Davida Sassolija, izvolil konservativno malteško pravnico Roberto Metsola.

Metsola je bila, kot dotedanja prva podpredsednica evropskega parlamenta, vršilka dolžnosti predsednice že od smrti predhodnika Davida Sassolija (ki bi tudi sicer konec meseca sklenil mandat skladno z dogovorom o delitvi oblasti) minuli torek. Od 705 članov jih je glasovnice oddalo 616, Maltežanka pa je prepričala 458 glasovalcev.

Najmlajša predsednica

Roberta Metsola je s 43 leti najmlajša predsednica evropskega parlamenta in prva ženska na čelu po dveh desetletjih oziroma tretja doslej – po Francozinjah Simone Veil (1979 – 1982) in Nicole Fontaine (1999 – 2002). Malta pa je postala deseta evropska država, ki je na predsedniški stolček ponudila svojega človeka.

Na volitve z možem

Nova predsednica je evropska poslanka Evropske ljudske stranke (EPP) že od leta 2013, ko je bila ena prvih Maltežank s to funkcijo, mesto prve podpredsednice evropskega parlamenta pa je zasedla predlanskega novembra. Leta 2009 je na evropskih volitvah kandidirala skupaj s svojim možem, Fincem Ukkom Metsolo.

Pravnica, specializirana za evropsko pravo

Pravnica, specializirana za evropsko pravo in politiko, je bila med drugim med letoma 2012 in 2013, torej tik pred prvo izvolitvijo za evropsko poslanko, tudi pravna svetovalka visoke predstavnice EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton.

Mati štirih sinov

Metsola je politično angažirana že od mladosti, v študentskem obdobju se je goreče zavzemala za članstvo Malte v EU. Bila je tudi tarča kritik z nasprotnega ideološkega pola zaradi glasnega nasprotovanja splavu. Dosledno goji družinske vrednote, je žena (poročena od oktobra 2005) in mati štirih sinov.

Ravno danes dopolnila 43 let

Za izvolitev na mesto predsednice evropskega parlamenta, kar je najvišji mednarodni položaj katerega koli malteškega državljana doslej, je potrebovala absolutno večino oddanih glasov (309), prejela pa je skoraj tričetrtinsko podporo. 74 glasovnic je bilo praznih ali neveljavnih. Prav na dan glasovanja je Metsola dopolnila 43 let.

Vrnitev navdušenja nad »evropskim projektom«

V prvem nagovoru s položaja predsednice evropskega parlamenta je Roberta Metsola izrazila željo, da bi ljudi vnovič zajel občutek navdušenja nad »evropskim projektom«. Izpostavila je pomembno vlogo evropskih poslancev: »boriti se zoper protievropsko razpoloženje, ki se tako hitro, lahkotno in enostavno uveljavi«.

Delati za mlade

Ker je letošnje leto posvečeno mladim, mora evropski parlament delati predvsem zanje, je še prepričana Maltežanka, med preostalimi prednostnimi nalogami pa navedla prizadevanja proti podnebnim spremembam ter zeleni prehod in digitalno preobrazbo, ki po njenem predstavljata priložnosti za Evropo.

Nalaganje
Nazaj na vrh