Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ComECE v Bruslju o novih geopolitičnih razmerah v Evropi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 10. 2022 / 11:34
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
ComECE v Bruslju o novih geopolitičnih razmerah v Evropi
Ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik in generalni tajnik Evropskega parlamenta Klaus Welle. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

ComECE v Bruslju o novih geopolitičnih razmerah v Evropi

V Bruslju do jutri zasedajo predstavniki škofovskih konferenc Evropske unije, ki so se zbrali na jesenskem plenarnem srečanju Sveta škofovskih konferenc Evropske unije (ComECE).

Slovenijo zastopa delegat Slovenske škofovske konference pri ComECE, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik.

Škofje so se včeraj popoldne zbrali na prvi konferenci, kjer sta zbrane nagovorila predsednik ComECE, luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, in Philip McDonagh, direktor Centra za religijo, človeške vrednote in mednarodne odnose z Univerze v Dublinu.

Prvemu srečanju je sledila sveta maša za Evropo v cerkvi Notre-Dame des Victoires au Sablon v Bruslju, ki so jo darovali škofje delegati držav članic Evropske unije.

FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Generalni tajnik Evropskega parlamenta je govoril o novi koaliciji azijskih držav, ki želijo biti protiutež Kitajski in Rusiji.

Kot sporoča škof Jamnik, je drugi dan zasedanja svoje predavanje predstavil generalni tajnik Evropskega parlamenta Klaus Welle. Govoril je o vojni v Ukrajini in novih geopolitičnih razmerah v Evropi. Spregovoril je tudi o Kitajski in novi koaliciji azijskih držav, ki želijo biti protiutež Kitajski in Rusiji. Vojna v Ukrajini je zelo močno »premešala karte« svetovnih povezav. Evropa je tukaj v položaju, da se še intenzivneje poveže med seboj, saj je to ključnega pomena za njeno prihodnost v kontekstu svetovne politike.

Škof Jamnik je generalnega tajnika povabil na obisk v Slovenijo, da bi na različnih forumih spregovoril o vrednotah v Evropi in o pomenu politikov, ki naj bi zagovarjali in živeli temeljne evropske vrednote.

Nalaganje
Nazaj na vrh