Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Hollerich v Bruslju: brez življenja ni ne solidarnosti ne demokracije

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 10. 2022 / 21:39
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2022 / 11:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Hollerich v Bruslju: brez življenja ni ne solidarnosti ne demokracije
Škof Jamnik in kardinal Hollerich na današnji konferenci v Bruslju. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Kardinal Hollerich v Bruslju: brez življenja ni ne solidarnosti ne demokracije

V Bruslju so se danes zbrali predstavniki škofovskih konferenc Evropske unije, ki bodo na jesenskem plenarnem zasedanju Sveta škofovskih konferenc Evropske unije (ComECE) do 14. oktobra razpravljali o družbeno-ekonomskih in geopolitičnih posledicah ruske agresije v Ukrajini, s posebnim poudarkom na energetski krizi.

Slovenijo zastopa delegat Slovenske škofovske konference pri ComECE, ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki se je drevi udeležil svete maše za Evropo v cerkvi Notre-Dame des Victoires au Sablon v Bruslju. Sveto mašo so darovali škofje delegati držav članic Evropske unije.

Potreben je vnovičen premislek o demokraciji in njenih temeljih, saj je Evropa pozabila na starodavne, klasične krščanske vrednote, na grški humanizem.

Škofje so se že popoldne zbrali na prvi konferenci, od koder je po končanem srečanju za spletno stran Družine poročal škof Jamnik. Kot je dejal, je predsednik ComECE, luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, v uvodnem nagovoru izpostavil težke razmere v Evropi po obdobju koronaepidemije in predvsem zaradi vojne v Ukrajini. Kardinal Hollerich je ob tem navedel tudi papeževe besede, da je vojna za celotno Evropo velika preizkušnja. Nato je posebej poudaril, da bo potreben vnovičen premislek o demokraciji in njenih temeljih: Evropa je pozabila na starodavne, klasične krščanske vrednote, na grški humanizem. Zaradi vsega tega se je znašla na težki preizkušnji, ki je ne bo prestala, če se ne bo ozrla nazaj, k svojim koreninam.

Predstavniki škofovskih konferenc Evropske unije so se zbrali na jesenskem plenarnem zasedanju v Bruslju. FOTO:  osebni arhiv škofa Jamnika

Solidarnost, opcija za revne, spoštovanje človekovih pravic

V energetski krizi, ki bo za Evropo prav tako težka preizkušnja, je po kardinalovih besedah najpomembnejša solidarnost, skrb za tiste, ki so v najtežjem položaju. Pri tem je izpostavil opcijo za revne in spoštovanje človekovih pravic.

Pravica do splava kot temeljna pravica Evropske unije je skregana s sleherno zdravo pametjo in najbolj uničujoča stvar za Evropo.

Kot eno ključnih vprašanj in problemov Evrope pa je kardinal izpostavil predlog, da bi pravico do splava uvrstili med temeljne pravice Evropske unije. To je, tako Hollerich, »skregano s sleherno zdravo pametjo« in najbolj uničujoča stvar za Evropo. Če namreč ni življenja, ni niti ničesar drugega: ne moremo govoriti ne o solidarnosti, ne o demokraciji, ne o vzgoji, ne o upanju. To bo »samouničenje« Evrope, ki je demografsko že zdaj izjemno šibka.

V položaju, ko se evropski človek srečuje z mnogimi strahovi in negotovostmi, smo po mnenju kardinala Hollericha kristjani še toliko bolj poklicani, da spregovorimo o upanju, da to upanje živimo in ga pričujemo.

FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

O pravoslavju in krščanskih politikih

V nadaljevanju srečanja je spregovoril še Philip McDonagh, direktor Centra za religijo, človekove vrednote in mednarodne odnose z Univerze v Dublinu. Poudaril je, da zaradi ruske agresije v Ukrajini in stališč moskovskega patriarha Kirila I. ne smemo obsojati celotne Pravoslavne cerkve, saj mnogi pravoslavni razmišljajo drugače.

Krščanski politiki bi morali zagovarjati in živeti krščanske vrednote ter jasno podpirati svoja stališča.

Kot je pojasnil, ComECE v Bruslju spremlja dogajanje različnih evropskih ustanov in si prizadeva za vsaj minimalno ohranjanje temeljnih etičnih načel. Po mnenju McDonagha krščanski politiki ne bi smeli gledati zgolj na interese, na pragmatičnost, pač pa zagovarjati in živeti krščanske vrednote ter jasno podpirati svoja stališča. Žal se zdi, da se pogosto kar skrijejo v množico.

FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Kardinal Hollerich pohvalil Slovenijo

Škof Jamnik se je pred začetkom konference s kardinalom Hollerichom srečal v zasebnem pogovoru. Kardinal se je škofu Jamniku zahvalil za predsedovanje Slovenije Evropski uniji, ki je po njegovih besedah na tem položaju zavzemala zelo jasna stališča glede demokracije, solidarnosti in ključnih demografskih vprašanj. Slovenija ima v evropskem kontekstu zanimiv geopolitični položaj in lahko veliko prispeva Evropi tudi kot most med Vzhodno, Zahodno in Srednjo Evropo. Kardinal Hollerich ima na Slovenijo in njeno predsedovanje lepe spomine, našo državo je tudi obiskal.

Slovenija s svojim zanimivim geopolitičnim položajem lahko veliko prispeva k evropskemu dogajanju.

S škofom Jamnikom sta govorila tudi o sodelovanju v prihodnosti, saj po mnenju kardinala Hollericha Slovenija lahko veliko prispeva k evropskemu dogajanju.

Omenila sta še zakon o spremembah družinskega zakonika v Sloveniji, saj kardinal Hollerich spremlja tudi politično dogajanje v naši državi. Izpostavil je, da otrok nikoli ne sme biti sredstvo, predmet, ki si ga nekdo lasti. Otrok je Božje stvarstvo in ima pravico do primerne vzgoje v okolju matere in očeta.

Nalaganje
Nazaj na vrh