Zapri
Iskanje

»Corona antifašizem«

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 03. 09. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2021 / 09:19
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Corona antifašizem«

»Corona antifašizem«
Stane Granda. FOTO: Tatjana Splichal.
Leta 1515 so na Dunaju natisnili v nekem lepaku besedi »stara pravica«. Prvi slovenski tiskani. 35 let pred Trubarjem! Z njima so obvestili bralce, zakaj se slovenski kmetje upirajo. Pred tem in zlasti po tem je bilo še veliko kmečkih uporov. Vsi v imenu stare pravice.

Če natančno premislimo, so s tema besedama pravzaprav sporočali, da so pripravljeni izvrševati stare obveznosti, zavračajo pa nove. V našem spominu pa odzvanja samo pravica, pravica ...

Slovenci veljamo za ljudi, ki so pripravljeni za iskanje pravice zapraviti celo premoženje. 

Zemljiške knjige razkrivajo, koliko kmetij je »šlo na kant« zaradi tožarjenja. Vem za vas, kjer so se ljudje v drugi svetovni vojni opredeljevali ne ideološko, ampak po tem, kako bi se lahko maščevali, ker niso uspeli pri iskanju »pravice«; vem tudi za rodbino, kjer je bratranec odpeljal po vojni bratranca v smrt, ker njuna očeta na sodišču nista našla »pravice«.

Delavsko gibanje je več kot stoletje slonelo na boju za delavske pravice. Te so bile tudi geslo komunistov. 

Zanimivo je, da ob padcu komunizma, utelešenega gibanja za pravični svet po prepričanju njegovih pristašev, noben delavec ni dvignil roke v njegovo obrambo. Se spomnite, da je zaradi njegovega padca v Sloveniji samo visoka partijska funkcionarka metala jajca v slovenski parlament?

Ne glede na zlorabe bojev za pravice ljudi, te še vedno ostajajo na prvem mestu človeških vrednot. Prav zato, ker je pravica tako visoko na lestvici vrednot, je tudi najbolj zlorabljana. 

Stara pravica prednikov je bila neločljivo povezana z izpolnjevanjem starih, utečenih obveznosti. Delavska gibanja so cvetela v veliki meri zato, ker niso izpolnjevali obveznosti do njih. 

Delavski »voditelji« so to čudovito izrabili in se povzpeli na oblast in potem kruto teptali temeljne pravice človeka in državljana.

Danes mnogi – opravičujemo se tistim, ki se ne smejo – zlorabljajo pravico neobveznega cepljenja. Tako se borijo proti »corona fašizmu« vlade. Na čelu so učitelji in njihov sindikat. RTV Slovenija je prvi kolaborant. 

Ne zavedajo se, da številni zaradi neprecepljenosti zbolevajo, nekateri, in teh bo čedalje več, umirajo. Je povzročanje množične smrti res pravica ali njena zločinska zloraba? Zakaj nekateri cepljenje ovirajo ali mu nasprotujejo v imenu antifašizma? 

Obstaja ideološka povezava s 600 morišči in nobenim znanim morilcem. Za dokazovanje neuspešnosti svojih političnih nasprotnikov so pripravljeni posredno moriti! V boju proti fašizmu je vse dovoljeno! 

Kje je tu ljubezen do bližnjega, človeška solidarnost, na kateri svet stoji in pade?


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (36/2021). 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh